ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всичко, което трябва да знаете за глаукомата

Близо 80 000 души в България страдат от глаукома

 

glaukomaГлаукомата е от онези очни заболявания, които се свързват с повишено налягане в окото. Ако се открие рано, може да се предотвратят сериозните последствия от заболяването.

Колко е разпространена?

От Световната здравна организация съобщават, че глаукомата е една от водещите причини за слепота в света. Близо 60.5 милиона души страдат от това заболяване, в България към този момент броят им е 80 000.

Какви са причините?

Очните лекари обясняват, че в окото непрекъснато тече бистра течност към и от мястото, наречено предна камера, за да подхранва съседните тъкани. Тя напуска камерата през ъгъл, където се срещат ирисът и роговицата. В някои случаи обаче тя се задържа и налягането се повишава до такава степен, че зрителният нерв може да се увреди.

Други важни рискови фактори са възрастта, наследствеността, тънката роговица и късогледството.

Какви са симптомите?

В началото липсват признаци. Зрението е нормално и няма болка. С развитието на болестта се появяват бели петна.

Как се лекува глаукома?

В зависимост от това в какъв стадий е заболяването, може да се лекува по различни начини. Очният лекар е този, който може да ви каже колко често да си преглеждате очите и да предпише очни капки, лазерно или хирургично лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *