Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Млечни продукти, които вредят на костите

Медицината винаги е препоръчвала млечните продукти като гаранти за здрави кости. Оказва се обаче, че това не се отнася за всички тях!

milkСметаната е коварна храна: макар да е млечен продукт, тя по-скоро вреди на костите, отколкото да е полезна. Тя е сред факторите, намаляващи плътността на костите – процес, който провокира счупвания и тежки последващи състояния. Учени от Харвард са категорични, че потреблението на йогурт или прясно мляко повишава минералната плътност само в шийката на бедрената кост. Плътността на костите в гръбначния стълб не се влияе от тази консумация, съобщават от zdorovieinfo.ru.

Млечните продукти съдържат много важни вещества за костите. В някои от тях обаче има повече мазнини и захар, отколкото калций и витамини – например сладолед., коментира ръководителят на харвардския екип д-р Шивани Сахни след интересно изследване по темата.

В изследването са били включени 3212 доброволци, разделени на групи в зависимост от вида на избрания млечен продукт. Сравнителните данни потвърждават тезата, че полезните млечни продукти са с ниска масленост, например обезмаслено кисело мляко. Този тип продукти съдействат за натрупване в костите на калций и витамин D, без да се получава и прекомерно насищане с мазнини.

Разочароваща е информацията за кашкавала – много често при производството му се добавят сол и консерванти, а това буквално “измива” костите и ги прави крехки. Ускорява се остеопорозата – намаляването на костната плътност. Това е една от световните епидемии, засягаща женската половина на човечеството. Милиони жени страдат от последиците й – за жалост малко се обръща внимание на това, че сред порфилактичните мерки за предотвратяването й съществена роля се пада на правилното хранене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *