ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Митове за плодовете, от които уж не се пълнее

Много хора са убедени в ползата от плодовете и ги считат за отличен диетичен продукт.

fruktВ действителност това не е точно така; трябва да сме наясно с качествата на конкретния плод, за да решим ще ни помогне ли той да отслабнем – или напротив, ще вкара в тялото ни неподозирано много калории. Бананът и гроздето например са изключително калорични храни!

С количеството на плодовете също не бива да се прекалява, защото това би натоварило храносмилателната система. Приемът на умерени количества плодове трябва да става през няколко часа.
Мит е, че с плодове можем да се заситим. Сладките плодове повишават нивото на глюкозата в кръвта – следва усилено производство на инсулин, което провокира нарастващо чувство на глад и хората са склонни да поемат големи количества храна. За да не се стимулира често подобна ситуация, яденето на плодове може да се замести с псевдо-консумация: плодовете се нарязват и се вдишва ароматът им, а похапването се отлага за след няколко часа, описват от medikforum.ru.

Погрешно е да се смята, че екзотичните плодове от рода на киви, грейпфрут и подобни помагат автоматично за отслабването. Анализите доказват, че най-полезни за мастната обмяна са плодовете местен тип – т.е. виреещи в района, където живее даден човек. Твърдения от рода – “ананасът е универсално средство за отслабване” – са напълно безпочвени. Съдържащият се в ананаса фермент бромелайн подобрява храносмилането, но не се отразява върху изгарянето на мазнините.

Погрешно е също мнението, че отслабващите не бива да ядат сладки плодове. Всъщност това е възможно, но количествата трябва да са силно редуцирани. Диетолозите препоръчват освен това да няма фиксиране върху един плод, а менюто да се разнообразява с различни, най-добре сезонни.
Има и някои чисто практически правила за консумирането на плодове. Така например добре е те да се похапват през втората половина на деня. Ако изберете не пресни, а сушени плодове – откажете се от сушените сливи за сметка на т.н. компотна смес – сушени ябълки и круши. Внимавайте с какви храни поемате сушените плодове: комбинацията им с мазнини е сериозно изпитание за организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *