Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени създадоха изкуствени яйчници

Американски учени създадоха изкуствени яйчници, способни да изработват полови хормони.

ovaries_340x255Изкуствените яйчници са “сглобени” от тъкан на миши фоликули, които са положени в специални микрокапсули, описва новината medportal.ru. Разработката е на екип от Wake Forest University с ръководителка д-р Емануел Опара.

При хирургично отстраняване на яйчниците или в периода на менопауза в женския организъм липсват хормоните, от които зависи здравината на костната тъкан и състоянието на сърдечно-съдовата система. По тази причина лекарите нерядко препоръчват хормонозаместваща терапия. Приемът на естроген и протестерон облекчава някои симптоми, например т.н. горещи вълни, а също атрофията на лигавиците и сухотата на влагалището, както и рискът от развиване на остеопороза и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Добре е известно в същото време, че хормонозаместващата терапия има нежелани странични ефекти. За да открият алтернатива на тази терапия, Опара и колегите й разработили проекта за изкуствени яйчници. Те са призвани да изработват толкова хормони, колкото са потребни на организма и колкото той е получавал от естествените яйчници.

Сложната технология на разработката в крайна сметка е достигнала до продукт, в който е използвана точно определена тъкан от мишки, както и изработена от естествени вещества структура за поместването на тази тъкан.
Изкуствените яйчници са били стимулирани с хормон от хипофизната жлеза и са живели в лабораторни условия в продължение на един месец. През цялото време новосъздаденият “орган” изработвал количеството хормони като естествения си аналог. Изкуствените яйчници показали също, че са в състояние да се “сработят” с останалите системи на един жив организъм.

Опитът на Опара и колегите й е само първа стъпка. Следващата предвижда създаване на изкуствен яйчник от тъкани на женски големи бозайници. Всичко това са стъпала, преди да се достигне до човешкия фактор.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *