ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко са българите с болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер се превръща в глобален проблем при увеличената средна продължителност на живота.

alchimerОт болестта на Алцхаймер са засягани по принцип хора на възраст над 65 години, пише puls.bg. В България хората с такава диагноза са около 60 000. Може да се предположи обаче, че болните са повече, но някаква част от тях не се диагностицират. Причините за заболяването все още са в процес на изследване и има много неясноти за това кога и как се отключват болестните изменения.
Родното сдружение „Алцхаймер-България“ е обявило тези дни подписка за подкрепа на Декларация № 80/ 2008 на Европейския съвет. Документът съдържа призив към отговорните институции и държавните власти на Стария континент да квалифицират заболяването като приоритет в здравеопазването и да се разработят национални и общоевропейска програма за превенция.
Алцхаймер е социално значимо страдание, тъй като е нелечимо и с напредването му засегнатите губят самостоятелността си. Те се нуждаят от постоянно наблюдение и денонощно обслужване, с което обикновено е ангажиран член от семейството. Близките на човека, който боледува, си дават сметка за проблема, когато заболяването вече е напреднало. Болният губи паметта си, не може да се ориентира, няма способност да прави причинно-следствени връзки, не се ориентира в пространството, не е в състояние да се обслужва дори елементарно.
Всички подробности по обгрижването на такъв пациент остават задължение единствено на семейството. Държавата принципно е абдикирала от един здравен и социален проблем, който с годините ще се задълбочава.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *