Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не се противопоставяйте твърдо на детския инат!

Едва ли има родител, който не знае що е то детски инат

дете инат

Той може да извади от равновесие и най-търпеливия, а също и да го накара да се замисли дали семейството не допуска фатални грешки във възпитанието. Психолозите уверяват, че няма място за тревога.

При по-малкото дете инатът е израз и на опознаването на света. Няма как то да се държи разумно като възрастен и безпрекословно да изпълнява всяка родителска заръка. Нормално е детето да щурее, да тича, да пипа всичко, което се изпречи пред него, и в някои моменти да се заинатява, че иска точно това, а не онова, за което настоява родителят. Според психолозите по този начин то заявява своя стремеж към самостоятелност, своето собствено аз. Упоритото запъване да стане на неговото му дава усещане, че владее ситуацията, което повишава личната му увереност и самочувствие. От тази гледна точка не е желателно да се потиска това поведение, ако не е опасно. Опитайте се да разберете и какви са причините за реакцията – дали е страх от промяна, липса на внимание или просто обикновена съпротива.

Преценявайте и доколко вашите изисквания са основателни. В реда на нещата е например едно 2-годишното дете да не събира играчките си или да рони трохи по масата и на пода. Неправилно е да го упреквате и да му се карате за небрежността. Ако смятате възникналия конфликт за маловажен, просто го подминете. С липсата на съпротива и внимание от ваша страна тихо и кротко ще потушите детския бунт. Ако обаче става въпрос за безопасност или морални ценности, не бива да отстъпвате. Не се ядосвайте и не спорете, просто отстоявайте позицията си последователно, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *