ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Само за тийнейджъри! Има спасение от депресията и лошото настроение

Не се панирай, ако са ти поставили диагноза депресия

тийнейджър депресия

Не си нито ненормален, нито лош човек, който иска да унищожи родителите и собственото си бъдеще. Просто си по-чувствителен и не си успял да се справиш със стреса. И тъй като винаги има път назад, веднага се вземи в ръце.

1. Отхвърли чувството за вина. Не си направил нищо, за да изпаднеш в депресия. Така че спри да се самообвиняваш, това само влошава състоянието ти.
2. Ако са ти предписали медикаменти, взимай ги. Депресията е свързана с неравновесие на три вида химични съединения в мозъка (норепинефрин, серотонин и допамин), които предават електрическите сигнали между невроните. Целта на лекарствата е да хармонизират съотношението между тях.
3. Психологическата помощ е от полза. Ако се чувстваш зле, можеш да се обърнеш към училищния психолог. Предимството му е, че те познава и може редовно да наблюдава състоянието ти. Но има и един недостатък – влезеш ли веднъж в кабинета му, ще се водиш там на отчет, докато завършиш гимназия. Затова има и друг вариант – да се обърнеш към специалист от държавна или частна клиника, който ще опази тайната ти.
4. Общувай, дори насила. Поне два пъти седмично се срещай с приятели, възможно най-често разговаряй с родителите си. Те ще ти разказват интересни случки, ще те разсмиват, ще те карат да се чувстваш по-добре.
5. Компютърът – не повече от половин час на ден. В твоя случай е най-добре да си навън, сред реални хора.
6. Здрав дух в здраво тяло. Специалистите отдавна са доказали, че редовният спорт отлично се отразява на депресираните. Причината е, че физическата активност повишава нивото на ендорфините, наричани също хормони на щастието.
7. Човекът е това, което яде. Наблегни на плодовете, зеленчуците и зърнените култури, които съдържат желязо и витамини от В групата.
8. Забрави алкохола и наркотиците. Приемът им временно притъпява болката, но щом действието им отшуми, положението става още по-лошо.
9. Доверявай се на приятелите си. Дори да не могат да ти дадат компетентни съвети, поне ще те изслушат и ще те успокоят.
10. Мислил ли си за социалните служби? Понякога тийнейджърската депресия се поражда от сериозни семейни проблеми и няма как да бъде лекувана, ако не се премахне първопричината й. Тази мярка е крайна, но я имай предвид, ако смяташ, че родителите ти са виновни за състоянието ти, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *