ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява изследването на костната плътност?

Остеопорозата е заболяване, при което костите постепенно стават по-слаби и по-чупливи.

Най-предразположени са же­ните, които са навлезли в менопауза, но по принцип обичайно костната плът­ност започва да намалява след навърш­ване на 35 години.

Остеопорозата прогресира много бав­но, без видими признаци и всяка година става причина за хиляди фрактури, най-често на бедрената кост, прешлените или предмишницата. Много често болестта се установява едва след като усложненията са вече налице – фрактура в резултат на удар, разтягане или падане или когато ве­че се е образувала характерната за въз­растните хора гърбица вследствие на множество компресионни фрактури на прешлените. Значението на изследвания­та на костната плътност е да се диагности­цира навреме остеопорозата и да се пред­ложи подходящото лечение, преди про­цесът да е прогресирал прекалено много.

 

Кой подлежи на преглед?

Ако счупите кост след незначително падане или удар, лекарят може да ви назначи изследване за остеопороза. Хората, попадащи в рис­кова група, като жени с ранна менопауза (преди 45 години), с фамилна обремененост и приемащи кортикостероиди, съ­що трябва да си направят тези изследва­ния. Други рискови фактори са тютюнопушене, алкохолизъм, недостатъчно фи­зическо натоварване и нисък прием на калций. Ако мислите, че рискът при вас е голям, посъветвайте се с лекаря си.

 

Как се провежда?

Един от начините е двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA), при която се измер­ва костната плътност на прешлените, бедрото и/или китката. Подобна е на стандартна рентгенова снимка с тази разлика, че се използва специален апа­рат, чрез който се правят множество снимки на съответния участък. Методът е безболезнен, продължава само няколко минути и нивото на опасното рентгено­во облъчване е малко. DEXA изследване­то се прилага, когато лекарят има съмне­ния за остеопороза или иска да провери ефективността на провежданото антиостеопорозно лечение.

Друг начин да се прецени рискът от счупвания при жените след менопаузата е ултразвуковото изследване, което не е свързано с лъчево натоварване на орга­низма.

 

Какво означават резултатите?

Ако ре­зултатите от изследванията показват на­малена костна плътност, съществуват много видове медикаменти, които ще за­бавят прогресирането на остеопорозата и дори могат да помогнат за изграждане­то на ново костно вещество. Лекарят ве­роятно ще ви препоръча допълващи ле­чението методи като подходяща диета и физически упражнения (за да се увеличи устойчивостта на костите).

 

Да се предпазим от остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *