ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червено цвекло – бомба от полезни вещества

Този богат на полезни хранителни вещества зелен­чук е изключително питателен източник на влакнини, фолат, калий, а също и на фитохимикали като антоциани и сапонини.

Полезни вещества

Бетаин – Според проучванията това вещество намалява нивата на хомоцистина – аминокиселина, която повишава риска от сърдечно­съдови заболявания.

Бета-цианин – Вид растително багрило, което е обект на изследва­ния заради предполагаемите му свойства да предпазва клетките от опасните канцерогени и заради потенциалните му противоракови ка­чества.

Влакнини – Разтворимите влакнини понижават нивата на „лошия“ (LDL) холестерол.

Оксалати – Ако сте предразположени към подагра или бъбречнокаменна болест, избягвайте да консумирате листата на цвеклото ^ те са с високо съдържание на оксалати. Тези съединения формират ми­ниатюрни кристали, които благоприятстват образуването на камъни в бъбреците.

Сапонини – Те са налични в ограничени количества в цвеклото, но се свързват с холестерола в храносмилателната система и го извеж­дат от организма, намалявайки по този начин риска от сърдечносъ­дови заболявания.

Фолат – Той предотвратява вродени дефекти и предпазва от сърдеч­носъдови заболявания и рак. (Една чаена чаша нарязано цвекло, преминало през топлинна обработка, осигурява 136 мкг фолат.)

За максимална полза

За да запазите антоциана (бета-цианина) в цвеклото, печете зелен­чука на фурна, грил или в микровълнова печка цял и необелен. Ако го готвите белен и нарязан на парчета, губите багрилата му (а заедно стях и антоцианите). Не варете цвеклото, тъй като водоразтворимият витамин от групата В фо­лат ще се отдели във водата.

Порция здраве

Някои хора не могат да усвояват правилно багрилата в цвек­лото, в резултат на което урината им става светлочервеникава. Не се притеснявайте, ако това се случи и на вас. Това е съв­сем безобидна метаболитна реакция.

 

Кои са нездравословни техники за готвене?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *