ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Обездвижването може да ви докара дискова херния

Ако работата ви е на бюро или дълго време стоите неподвижно, намирайте начин за спорт поне два пъти в седмицата

дискова херния

Дисковата херния, популярна и като дископатия, засяга гръбначния стълб и е доста често срещан проблем, особено сред хората, които не обичат да се движат и прекарват деня си прегърбени пред компютъра.

При нея се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове, меката сърцевина се деформира и може да навлезе в гръбначномозъчния канал, което води до куп проблеми. Причините обикновено са дегенеративни изменения в дисковете, най-често износване, вследствие на по-голямо физическо натоварване, вдигане на тежко. От дископатия обикновено се оплакват хора между 30 и 50 години, когато ядрото на дисковете е още мека субстанция. С възрастта то изсъхва и рискът от херния намалява.

Дископатията може да засегне всеки диск в гръбначния стълб, но най-често това се случва в областта на кръста. Оплакванията са различни в зависимост от това кои дискове и доколко са поразени. Ако не е притиснат нерв, може да се разминете само с болка в кръста. В противен случай е възможно и изтръпване или безчувственост в крака. Други вероятни симптоми са мускулни спазми, болка при кашляне, проблеми с уринирането и дефекацията.

При първоначална поява на болка лекарите препоръчват пациентът да остане неподвижен в леглото поне седмица, да приема противовъзпалителни, а след това да премине и кратък курс по лечебна гимнастика, пише вестник „Всичко за дома“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *