ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Измислиха ваксина и срещу алкохолизма

Лъч надежда за роднини и близки на алкохолно зависимите по цял свят може да бъде факт след 2 години!

Чилийски учени са приложили една от разновидностите на генната терапия – т.нар. антисенс терапия, за лечението на хроничен алкохолизъм. Еднократното инжектиране на разработената от тях „антиалкохолна ваксина“ предизвиква появата на симптоми, характерни за тежък махмурлук, след прием на дори минимални количества алкохол. Това се дължи на блокирането на метаболизма му в черния дроб.

Най-общо казано, при антисенс терапията се прекратява синтеза на един или друг белтък, отговорен за развиването на дадено заболяване. Това се постига чрез въвеждане в организма на къси рибонуклеинови киселини, наречени антисенс-РНК. Разработената в Чилийския университет антисенс-РНК блокира синтеза на ацеталдехиддехидрогеназата в черния дроб – ензим, участващ в метаболизирането на етиловия алкохол до въглероден диоксид и вода. Разработеният продукт не е ваксина в истинския смисъл на думата. Въпреки това, натрупването на ацеталдехид в тялото води до поява на симптомите на остра интоксикация – гадене, повръщане, тахикардия, общо неразположение и т.н.

Учените съобщават, че блокирането на ензимната експресия продължава между 6 и 12 месеца, през който период синтезът на ензима е прекратен напълно. В работата си те се ръководят от обстоятелството, че сред определени човешки популации, най-вече в Далечния изток – Китай, Япония и Корея, съществува мутация, при която ацеталдехиддехидрогеназата губи активността си. Поради това около 20% от населението в тези страни не може да употребява алкохол.

Изследователският екип възнамерява да започне предклинични изпитвания за уточняване на дозировката при хора. Първите клинични изпитвания се очаква да започнат през ноември. Ръководителят на екипа – д-р Хуан Асеньо от Чилийския университет, предполага, че ако предклиничните и клиничните изпитвания преминат успешно, „антиалкохолната ваксина“ може да бъде пусната на пазара до две години.

По данни на Световната здравна организация от алкохолизъм страда всеки 15-ти чилиец.

Макар че това не е първият опит за фармакологично лечение на алкохолната зависимост, това е първият опит за прилагане на биотехнологии за целта.

 

 

Спрете алкохола – важно е за здравето ви!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *