ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Серумна болест: що е то, как да я разпознаем?

Серумната болест е вид алергична реакция при инжектиране на чужди протеини в кръвта.

serumНаблюдава се най-често, когато в организма попаднат белтъчни вещества от животински произход – използват се при лечение на ракови и имунни заболявания. Чуждите протеини влизат в контакт със собствената ни имунна система, която реагира с изработване на съответните антитела. Тези антитела се свързват с “пришълците” и циркулират в кръвта, като постепенно се натрупват в различни органи. Именно това отключва серумната болест: въпросните натрупвания стават причина за възпаления и патологични изменения. Подобни последици има и при въвеждането на небелтъчни лекарства като пеницилин, цефаклор, алопуринол, барбитурати, фенитоин, гризеофулвин. Симптоматиката на последвалите от това болестни прояви е сходна с тази на серумната болест.
Как да разберем, че става дума за серумна болест? По симптомите – те се появяват до 14 дни след ползването на имуногенните медикаменти. Изразяват се в обриви, сърбеж, подуване на лимфните възли, неразположение, понижено кръвно налягане. Ако неглижираме тези неща, има опасност да си създадем проблеми със ставите, бъбреците и далака. Нормалната реакция е да потърсим лекар, на когото на всяка цена да съобщим за използваното лекарство. В медицината е известно, че подобни медикаменти могат да предизвикат посочените проблеми и изясняването на диагнозата не е трудно.
Серумната болест не бива да се подценява: тя си има специфична технология на лечение. Дали то да протече в домашни условия или в болница – решава лекарят, като прецени колко тежко е състоянието на пациента му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *