Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изследвайте костите си ако сте застрашени от остеопороза

остеопороза

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Изследвайте костите си. Изследването на костната плътност е единственият начин да разберете какъв е реалният риск от получаване на фрактури, въз основа на което да се постави диагноза остеопороза. Лекарят ще ви препоръча да си направите това изследване, ако сте над 65 години и при леко падане или удряне сте счупили кост. В рискова група са и жените, които много рано са навлезли в менопаузата и при тях са налице един или повече рискови фактори за остеопороза. Провеждани през интервали от една или повече години, тези изследвания ще помогнат на лекаря да прецени кое е най-подходящото лечение за вас. Медицинските специалисти препоръчват да се направи оценка на костната плътност чрез двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (ДЕХА).
  • Измервайте ръста си редовно. Снижаването на ръста с 2,5 до 5 сантиметра е ранен признак за неустановени фрактури на прешлените и остеопороза.
  • Потърсете лечение. Ако смятате, че сте застрашени от остеопороза, попитайте лекаря си кои заболявания увеличават риска от остеопороза и какви мерки можете да предприемете. Сред тези болести са някои видове рак, хиперпаратиреоидизъм, хипертиреоидизъм, хипогонадизъм и някои заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците.
  • Защитете се. Ако рискът ви е повишен, носете специални подплънки на коленете, за да избегнете фрактури при падане.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Калций. Здравите мъже и жени на средна възраст трябва да приемат 700-800 мг калций дневно. След настъпването на менопаузата за жените и след 65-годишна възраст за мъжете се препоръчва увеличаване на дозата. Ако не си набавяте достатъчно чрез храната, вероятно ще имате нужда от хранителна добавка.

Тъй като организмът може да усвои ограничено количество калций при еднократен прием, трябва да приемате добавката разделена на 2-3 дози през деня, за предпочита-не с храната. Добавката трябва да съдържа и витамин D, без който калцият не се усвоява ефективно.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Откажете цигарите. Сред хората на 80 години пушачите имат 10% по- малка костна плътност, което удвоява риска им от фрактури на прешлените и на тазобедрената става. Една от всеки осем фрактури на тазобедрената става при жените е свързана с дългогодишно тютюнопушене. Освен това фрактурите при пушачите заздравяват по-трудно и неправилно.
  • Не злоупотребявайте с алкохол. Прекомерната употреба на алкохрл пречи на пълноценното усвояване на калция. Ограничете дневната консумация до три питиета за жените и четири – за мъжете.
  • Не се поддавайте на депресията. Тя предизвиква отделянето на кортизол, хормон на стреса, който извлича минералите от костите.
  • Според едно изследване жените с клинична депресия имат по-ниска костна плътност в областта на тазобедрената става и гръбнака. Консултирайте се с лекар или психотерапевт за подходящо лечение на депресията.

 

ВНИМАНИЕ:

Остеопорозата не е форма на артрит, но ако страдате от възпалително заболяване на ставите (ревматоиден артрит или лупус), вероятно имате повишен риск от остеопороза дори в по-ранна възраст. Причините са следните:

•          Най-вероятно приемате кортикостероиди – медикаменти, които увеличават загубата на костно вещество. Лекарят ще ви препоръча да си направите изходно изследване на костната плътност, преди да започнете продължително лечение с тези лекарства. Приемайте възможно най-ниската доза за възможно най-кратък период и изследвайте костната си плътност на всеки 6 или 12 месеца.

•          Болката може да ви попречи да спортувате. Но физическите упражнения, от друга страна, помагат за облекчаване на болките при артрит и предотвратяват загубата на костно вещество. Попитайте личния си лекар или физиотерапевт как безопасно можете да се включите в спортна програма.

 

 Да се предпазим от остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *