ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ниският успех в училище може да е сигнал за депресия

Не правете драма от двойките на ученика

дете депресия

„Не мога да си представя, че след прекрасната зимна ваканция отново ще трябва по цял ден да кисна в училище. А когато се връщам у дома, ще ми се карате за ниските оценки“ – това са обичайните думи, с които всяка сутрин 16-годишната М.К. се отправя към класната стая. Също толкова обичайната реакция на майка й е да отвърне, че е достатъчно да се залови по-сериозно с ученето, за да повиши успеха си.

Звучи логично, но не е точно така. Според анкета, проведена наскоро в няколко държави от ЕС, 73% от 14-19-годишните не са доволни от оценките си.

Учебният материал безспорно става все по-труден, но има и други причини за лошия успех. “ Органичното отвращение към училището е една от изявите на депресията, която често съпътства пубертета – обяснява френската психоложка Мария Поблет. – Тя е предизвикана от хормоналния дисбаланс в организма, както и от промените в начина на живот на детето, което се превръща в млад възрастен. Обикновено продължава година-две в най-тежката си фаза.“

Ако успехът на сина или дъщеря ви драстично се срине, наказанията не вършат почти никаква работа, предупреждава тя.

Как трябва да постъпите? Преди всичко не правете генерализирани изводи за личността на детето. Ако има двойки и тройки, това съвсем не означава, че е глупаво. Просто е в лоша фаза, от която трябва да му помогнете да се измъкне.

На второ място Мария Поблет препоръчва да не превръщате ниския успех в основна тема, около която се въртят всички разговори у дома. Не забравяйте, че тийнейджърът не е само ученик. Той може да говори и за приятелство, любов, изкуство, както и на всевъзможни други теми. Може би ако подхванете подобен разговор, ще стигнете и до това, което ви терзае – какво толкова го мъчи, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *