ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако сте застрашени от диабет, спазвайте тези съвети

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Планирайте диетата си. При повечето хора въглехидратите (особено слож­ните въглехидрати, които са богати на влакнини) трябва да преобладават в менюто. Белтъчините (съдържащи се в месото, соевите храни и млечните продукти) не бива да съставляват над 10 до 20% от дневния прием на калории. Изберете храни, богати на протеини, но с по-ниско съдържание на мазнини, особено на наситени. Това означава да наблягате на рибата, птиците и нискомаслените и обезмаслените млечни продукти.
  • Придържайте се към фиксиран режим. Избягвайте да отлагате или да пропускате хранения и да преяждате, защото могат да настъпят значителни колебания в нивото на кръвната захар.
  • Свалете излишните килограми. Поне 80% от болните от диабет тип 2 са с наднорме­но тегло. Отслабването може да ви предпази от болестта. Дори и да не постигнете идеал­ното си тегло, само 5 кг по-малко чувствително ще понижат нивото на кръвната захар.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Благодарение на физическите упражнения клетките реагират по-добре на инсулина, поддържа се нормално ниво на глюкозата и не на­трупвате излишни килограми.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Трябва ли да си направите изследване за диабет? Ако имате повишен риск от диабет, трябва да си направите обикновено изследване на урината за съдържание на захар или кръвен тест за проверка на нивото на случайната плазмена глюкоза. Това са изследвания, които могат да се проведат по всяко време, дори не­посредствено след хранене. Ако кръвната захар е по-висока от 11,1 mmoi/l, има вероят­ност да сте болни от диабет и да се наложи да си направите допълнителни тестове. Ако ни­вото на кръвната захар не е достатъчно високо, за да има съмнение за диабет, пак трябва да вземете предпазни мерки, в случай че имате по-високи показатели на един от следни­те тестове: резултатите от изследването на глюкозата на гладно – 8 часа след хранене, са по-високи от 6 mmol/i и по-ниски от 7 mmol/i; резултатите от теста за глюкозна толерант­ност са от 6 mmol/i до 11 mmol/l. Тези стойности показват, че в организма ви не се из­ползва и/или не се секретира правилно инсулин, което увеличава риска от диабет и сър­дечносъдово заболяване. Независимо на кой тест имате резултати извън нормата, пре­поръчително е да следвате препоръките за здравословен начин на живот за диабетици.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Витамин Е. Според едно изследване на финландски учени мъжете с ниски нива на витамин Е в кръвта са 4 пъти по-предразположени към развитие на диабет от мъже с по-високи стойности. Някои специалисти препоръчват да се приема до­бавка от витамин Е.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Намалете стреса. Прекомерният стрес и неспособността да го преодолеете може да повиши нивото на кръвната захар.

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

  • Ако имате повишен риск от развитие на диабет, препоръчител­но е да приемате добав­ка с хром – микроеле­мент, който има голямо значение за чувстви­телността на клетките към инсулина. Ако сте на инсулин, обсъдете този вариант с лекаря си, тъй като добавката може да доведе до необходи­мостта от промени в инсулинова­та доза.

 

Какво иска сърцето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *