Да превърнем дома си в здравословно място за живот

Вижте нашите 15 съвета, за това как да превърнете дома си в здравословно място за живот

Някои домашни удобства крият опасности за вашето здра­ве. Мокетите например са развъдник на акари, които по­някога причиняват астма или екзема. Акарите се чувстват комфортно и в топлия, неподвижен въздух в добре изолираните домове с парно отопление. Електроуредите създават електромагнитни полета, за които се допуска, че са рисков фактор за възникване на ракови заболявания. Направете дома си по-безопасен, като вземете следните мерки:

 1. Проветрявайте често, за да осигурите достатъчно чист въздух (особено ако сте пушачи).
 2. Избягвайте прекалено ниските, както и високите нива на температурата и влажността.
 3. Отглеждайте домашни растения, за да освежавате възду­ха. Те абсорбират потенциално опасни химически вещест­ва. Сред най-ефикасните растения са зелената лилия (хлорофитум), хризантемите, кокосовите палми, фикус бенджамин, герберите и драцените.
 4. Не използвайте почистващи препарати и други химика­ли в аерозолна опаковка; те улесняват появата на астма у хора, предразположени към това заболяване.
 5. Когато е възможно, заменяйте силните почистващи пре­парати в домакинството с безвредни вещества като сода бикарбонат и оцет.
 6. Осигурете подходящо осветление.
 7. Не превишавайте разумните нива на шум.
 8. Не стойте продължително време отстрани или зад теле­визор или компютър.
 9. Когато използвате отровни химикали в бита (разтворите­ли, лепила, препарати за почистване на тръби, а също и пестициди), следвайте внимателно инструкциите.
 10. Съветвайте се със специалист, когато сваляте боята от стари оловни тръби.
 11. Внимавайте при наличие на нефиксирани пътеки по стълбището и висящи електрически жици.
 12. Не включвайте термостата на бойлера на прекалено ви­сока степен.
 13. Сведете до минимум контактите си с формалдехид, като избягвате мебели от MDF (влакнести плочи със средна плътност) с лаково или полиуретаново покритие и като използвате специална боя за стени с панели от MDF, коя­то поглъща формалдехида.
 14. Инсталирайте детектори за дим и обмислете възможност­та да се снабдите с детектор за въглероден окис, особено ако използвате газова печка или гаражът е долепен до къ­щата ви.
 15. Проверете дома си за наличие на газ радон.

 

 

 

Климатиците ни разболяват

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.