Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекуват заболяванията на щитовидната жлеза?

От вида заболяване на щитовидната жлеза зависи какво лечение ще се приложи: ме­дикаменти, хирургия или и двете.

 

ЛЕЧЕНИЕ С ЛЕКАРСТВА

При хипотиреоидизъм лекарят ще ви предпише синтетичен заместител на тиреоидния хормон с дозировка в зависимост от конкретния случай. За хипертиреоидизъм лекарят ще ви препоръча тиреостатичен медикамент, който трябва да приемате всеки ден, за да потиска синтезирането на тиреоидни хормони. Друг вариант на лечение е еднократ­ният прием на радиоактивен йод, който разрушава клетките, произвеждащи прекале­но голямо количество хормони. Веществото се поглъща единствено от щитовидната жлеза, без да уврежда други органи на тялото. Обикновено радиоактивността води до хипотиреоидизъм и е необходимо да приемате заместител на тиреоидния хормон.

щитовидна жлеза лечение
Лечение на щитовидната жлеза

ЛЕЧЕНИЕ С ХИРУРГИЯ

Ако хипертиреоидизмът не се повлияе чрез лекарства, част от жлезата трябва да се премахне по оперативен път, за да се намали производството на хормони. След тази операция на много хора се налага да приемат заместител на тиреоидния хормон цял живот. При възли на щитовидната жлеза лекарят може да използва тънка игла, за да извлече течността. Ако възелът е злокачествен, цялата щитовидна жлеза трябва да се премахне.

ВНИМАНИЕ:

Преди да започнете прием на морски водо­расли, попитайте лека­ря си дали са безопас­ни за вас, тъй като те съдържат йод, който може да влоши състоя­нието при някои за­болявания на щитовидната жлеза.

Кои са основните симптоми на заболяванията на щитовидна жлеза:

  • Хипотиреоидизъм: понижена енергия, умора, чувствител­ност към студ, депре­сия, забавено мисле­не, главоболие, задържане на течно­сти, напълняване, груба кожа, чупливи нокти, запек, гуша (уголемена щитовид­на жлеза) и нередов­на менструация.
  • Хипертиреоидизъм: ускорен пулс, загуба на тегло въпреки повишения апетит, нетърпимост към топ­лина, тремор, раздразнителност, без­съние, повишено отделяне на пот, нару­шен менструален цикъл, изпъкнали очи и объркване или апа­тия (особено при по- възрастните хора).
  • Възли на щитовидна­та жлеза: често без симптоми или се на­пипва малко уплътне­ние в жлезата.

 

ФАКТ!

Симптомите на хипер­тиреоидизъм при по-възрастните хора по­някога включват мускулна слабост и по­нижен апетит. По-младите хора, от друга страна, са изпълнени с енергия, граничеща със свръхактивност.

 

ТИ ЛАЙФ - за здрава щитовидна жлеза
ТИ ЛАЙФ – за здрава щитовидна жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *