Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болните от диабет в България са почти половин милион

Какво представлява диабетът?

Захарният диабет е често срещано заболяване. В България болните от диабет са почти половин милион души. Заболяването се характеризира с високо ниво на глюкозата в кръвта (обикновено над ШГ mmol/1). Въглехидратите, приемани с храната, се усвояват от организма и се превръщат в глюкоза, която по кръвен път стига до клетките, като навлиза в тях с помощта на инсулина. Ако секрецията или действието на инсулина е не­достатъчно, глюкозата остава в кръвта и не може да бъде поета от клетките, които по този начин остават без енергия. Резултатът е повишаване нивата на кръвната захар.

Най-разпространената форма на диабет, която се среща при 75% от случаите и е ха­рактерна преди всичко за възрастните хора, е диабет тип 2 (неинсулинозависим диа­бет). Най-често се дължи на резистентност към действието на инсулина, при което клетките не реагират на инсулина, произведен от панкреаса. Недостатъчната секре­ция на инсулин от панкреаса е причината за възникване на диабет тип 1 (инсулинозависим диабет). Диабетът може да доведе до усложнения като ослепяване, бъбречни увреждания, сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Диабетиците са 2-4 пъ­ти по-предразположени към инфаркт или друго сърдечносъдово заболяване. Почти половината от диабетиците получават увреждане на нервите, което може да бъде при­чина за ампутация на крак или ходило. Диабетът е една от болестите, която всекиднев­но придобива все по-застрашителни размери в целия свят. Очаква се броят на болните да нарасне два пъти до 2010 г.


Как се лекува диабетът?

Сериозните последици от диабета, посочени по-горе, могат да се предотвратят само чрез лечение, което поддържа нивото на глюкозата в нормални или близки до опти­малните граници. Здравословното хранене и редовното спортуване са в основата на лечението. При диабет тип 2 тези мерки са напълно достатъчни, особено ако са съче­тани с поддържане на нормално тегло. Вероятно ще имате нужда от един или два ме­дикамента по лекарско предписание, чрез които ще постигнете оптимални нива на кръвната захар.

В случай че лекарствата нямат особено голям ефект, лекарят може да ви предпише инсулинови инжекции. (Не се притеснявайте, ако лекарят ви каже, че трябва да си по­ставяте инжекции. Днес съществуват много тънки игли, с които убождането е безбо­лезнено.) Диабетът може да се контролира чрез поставянето на една или повече инсу­линови инжекции на ден или чрез инсулин в съчетание с медикаменти, приемани през устата. Може да се наложи да вземате медикаменти за контролиране на кръвното налягане, нивото на холестерола и триглицеридите и ако е необходимо – за лечение на уврежданията на нервите, бъбреците и очите.

 

Кои са симптомите на диабета:

  • Твърде възможно е заболяването да про­тича без изявени симптоми, докато не причини инфаркт или инсулт или при пре­глед не се установи увреждане на бъбре­ците, нервите или очите.

Най-разпространени­те оплаквания са чес­то и обилно уринира­не, необичайна жаж­да или глад, чести ин­фекции (особено на кожата, венците и пи­кочните пътища), бавнозарастващи рани, раздразнителност, необяснимо отслаб­ване, силна умора, замъглено виждане и изтръпване или скованост на край­ниците.

 

Имате ли наднормено тегло?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *