ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява ракът на яйчниците?

Ракът на яйчниците се развива един от двата яйчника – репродуктивните органи на жената, които произвеждат яйцеклетки.

Те са големи колкото бадем и са разположени от двете страни на матката По време на овулация яйцеклетката разкъсва обвивката на яйчника и се отделя. Клетките на обвивката на яйчника започват да се делят, за да въз­становят разкъсаната тъкан на мястото, откъдето се е отделила яйцеклетката. Както при всички други видове рак, туморът се образува, когато деленето на клетките излезе извън контрол и тъканта се разрасне анормално.

Ракът на яйчниците се установява много трудно, защото в ранен стадий не се на­блюдават никакви оплаквания, а в по-късен те са твърде неспецифични или наподобя­ват други често срещани симптоми. Рискът нараства, ако имате фамилна обремененост или сте носителка на гена BRCA1, който е свързан също и с развитието на рака на гърдата. Между 5 и 10% от случаите на рак на яйчниците са установени при жени, но­сителки на гена; жените, при които той липсва, имат 1% риск.

В 70% от случаите ракът на яйчниците се открива, след като вече се е разпростра­нил в други органи на тялото. На този етап шансът за оцеляване е около 29%. Жените, които започват да се лекуват, преди ракът да се е разпространил, имат 85 до 90% шанс да се излекуват. На по-късен етап туморът на яйчниците може да се напипа от лекаря при обикновен гинекологичен преглед или ясно се вижда на ултразвук. Туморът може да се установи и чрез биопсия. В момента се провеждат клинични изследвания, чиято цел е да се създаде скринингов тест, който ще установява наличието на рак на яйчни­ците в много ранен стадий.

През юни 2003 г. Агенцията за изследване на раковите заболявания във Великобри­тания обяви откритието на ген, който може да потисне развитието на рака на яйчни спират овулацията. Една жена, която е вземала противозача­тъчни десет години, намалява риска си със 70%. Всяка една бременност на жената намалява риска с 10%. Кърменето също осигурява защита.

 

Симптоми на ракът на яйчниците:

  • Най-често липсват оплаквания, докато туморът не нарасне и не започне да притиска съседните органи.
  • Подут корем,болка,тежест.
  • Повишено образуване на газове.
  • Гадене.
  • Анормално вагинално кръвотечение.
  • Упорит запек или диария.
  • Необяснимо наддаване или сваляне на килограми.
  • Чувство за тежест в стомаха дори след прием на малко храна.

 

Истина ли е, че яйчниците най-често образуват тумори

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *