ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява диарията?

Диарията обикновено се предизвиква от вирусна или бактериална инфекция на чер­вата.

Възможни причини са й други заболявания, приемът на някои медикаменти (на­пример антибиотици, лекарства за високо кръвно налягане и антиациди със съдържа­ние на магнезий) и хранително отравяне.

Хранителното отравяне настъпва след поглъщане на храна, заразена с микроорга­низми (най-често салмонела). Морските дарове, недостатъчната топлинна обработка на продуктите и храна, която е престояла дълго време на стайна температура, са също сред честите причини за диария. Позната е и т. нар. „туристическа диария“, настъпва­ща вследствие на замърсена вода или заразена храна.

Непоносимостта към пшеницата, лактозата (захарта, съдържаща се в млякото) или фруктозата (захарта, съдържаща се в плодовете) също може да предизвика диа­рия. Тя е често срещано състояние при възпалителните заболявания на червата и син­дрома на раздразненото дебело черво.

Диарията обикновено продължава 1-2 дни и преминава след домашно лечение. Консултирайте се с лекар, ако имате над 39 °С температура, изпражненията ви са примесени с кръв или имат необичайно тъмен цвят или ако диарията продължава повече от 4 дни. Много е важно да се обадите на лекаря си, ако се чувствате замаяни, отпад­нали и апатични, изпитвате болка в корема или ректума и имате симптоми на обезводняване като силна жажда, сухота в устата, суха кожа и уриниране през дълги интервали.

Лекарят вероятно ще ви разпита подробно за това какви храни и напитки сте консумирали, дали сте пътували в чужбина наскоро и какви лекарства приемате. Може да ви препоръча да избягвате определени продукти за около седмица и да спазвате диета, за да установи дали проблемът ще отшуми. Ако сте имали диария за повече от три седмици и най-честите причини са изключени, лекарят ще вземе проба от изпражненията ви за микроскопско изследване за наличието на паразити.

 

Опасностите, които ни дебнат през лятото

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *