ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо страдаме от диария?

Диарията е проблем, с който всички сме се сблъсквали в един или друг момент от живота си. Характеризира се с честа дефекация и меки, обикновено воднисти изпражнение. Наричана още „стомашен грип” или „разстройство“, диарията може да е изключително тежка и понякога е съпроводена със стомашни болки и остри спазми. Често предизвикава обевзводняване.

Ако бебе или малко дете бъде засегнато от разстройство, непременно се консултирайте с лекар, тъй като децата са по-уязвими, по-лесно се обезводняват и силите им намаляват по-бързо. По-възрастните и хората със заболявания на имунната система и други сериозни здравословни проблеми също е добре да потърсят професионална помощ. При болшинството обаче пристъпите не са опасни, тя е самоограничаващо се състояние, което не продължава повече от три дни. Ако все пак симптомите на разстройство се наблюдават по-дълго вре­ме, се свържете с личния си лекар, който да прецени дали не става дума за по- сериозен проблем.

Рискови фактори

В най-общия случай възниква вследствие консумацията на храна или вода, за­разени с определени вируси, бактерии или паразити (като например крипто- споридии). Бактериите, пренасяни чрез храната (Е соli, салмонела и листерия), се съдържат в непастьоризирани продукти и по повърхността на зле почистени дъски за рязане или прибори за хранене. Когато готвите месо, непременно мийте с гореща вода и сапун повърхностите, върху които сте го обработвали.

При пътуване в чужбина, особено в развиващи се страни, пийте само бутили­рана вода и не консумирайте неизмити плодове. В противен случай може да пострадате от т. нар. „туристическа диария“, която възниква вследствие на кон­сумация на местна вода, лед или сурови храни, които по всяка вероятност съ­държат бактерии или паразити.

Добрите хигиенни навици могат да помогнат да се предпазите от диария, дъл­жаща се на вируси и инфекции. Вероятно е тя да бъде причинена и от фекално замърсяване на ръцете или на предмети, което бързо може да се разпространи. Следователно е изключително важно внимателно и обстойно да измивате ръцете си след ходене до тоалетната или смя­на на бебешки пелени. Научете и подтиквайте децата си да поддър­жат добра хигиена, особено преди хранене.

Сред другите фактори, които могат да причинят разстройство, са не­поносимост към лактоза, стрес, консумацията на храни, съдържащи сорбитол, някои медикаменти, предозиране на витамин С, антиациди или лекарства, съдържащи магнезий. Възпалителната диария (позната още като хронична диария) се среща по-рядко и обикнове­но е свързана с определени заболявания като колит, синдром на раздразненото дебело черво и други стомашно-чревни проблеми.

 

 

 

10 обичайни неразположения – да ги преодолеем бързо!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *