Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим с имунната недостатъчност

На организма ежедневно се налага да се справя с безброй атаки от страна на различни инфекциозни вещества, вследствие на което имунната система моби­лизира силна отбрана. Нейната армия включва макрофаги и Т- и В-лимфоцити. Претоварването на имунната система или отсъствието на част от нейния арсе­нал може да попречи на организма да се справи с болестите.

Рискови фактори

Вероятно е потиснатият имунитет да се дължи на лош хранителен режим, стрес, генетични фактори, напредване на възрастта, недостатъчна почивка, наднор­мено тегло, медикаменти, химиотерапия, краткотрайни инфекции или хронич­ни заболявания. Вредите вследствие окисляването на свободните радикали съ­що могат да възпрепятстват пълноценното функциониране на имунните клетки.

Храната на помощ

Учените са стигнали до извода, че съществува важна връзка между добрите хранителни навици и силната имунна система. Приемът на достатъчно белтъ­чини и калории е от огромно значение, тъй като имунните клетки са изградени от белтъчини. Смята се, че ограничаването на наситените мазнини способства за неутрализирането на свободните радикали, които прогресивно увреждат имунните клетки. Установено е, че полезните за здравето незаменими мастни киселини повишават имунитета. Тези мазнини са жизненоважни за заздравяването на раните и оптималното функциониране на Т-клетките.

Богат набор от хранителни вещества, в това число желязо, цинк и витамини­те С и Е, подсилва клетките, борещи се с инфекциите, и може да възстанови от­слабналата имунна система. (Важно е да се знае, че прекомерният прием на желязо и цинк също може да отслаби имунитета.) Витамините от групата В – в сложните въглехидрати, морските дарове, птичето месо и зеленолистните зе­ленчуци, укрепват имунната система и повишават производството на антитела.

Според изследванията полезните за здравето пробиотици в киселото мляко с т. нар. „живи култури“ неутрализират патогените, като ги извеждат от организ­ма. Също така тези полезните бактерии произвеждат съединения, които пома­гат в борбата с инфекциите. Трупат се все повече доказателства в полза на това, че тези полезни бактерии подобряват имунната реакция на организма спрямо вирусите и раковите клетки.

Чесънът и лукът стимулират макрофагите и Т-клетките, тъй като съ­държат мощни серни съединения, които блокират ензимите, позво­ляващи на микроорганизмите да превземат здравите тъкани.

Според учените консумацията на гъби шиитаке повишава имунитета, тъй като лековитите съединения, съдържащи се в тях – включително лентинан, могат да подпомогнат производството на имунни клетки.

Предварителните проучвания показват, че CAY-1 – вещество, съ­държащо се в чушките от сорта „Кайен“, може да противодейства на микробите, причиняващи пневмония и гъбични инфекции.

Учените смятат, че флавоноидите, изобилстващи в пълнозрнестите храни и продукти, както и в някои плодове (например нар), ук­репват имунните клетки и увреждат генетичния механизъм у микро­бите, който отговаря за размножаването им.

Според изследванията хранителен режим с нисък прием на каротиноиди като ликопен и бета-каротин може да отслаби съпротивител­ните сили. Антиоксидантните свойства на каротиноидите могат да предпазят имунните клетки от увреждания вследствие действието на свободните ради­кали. Морковите и сладките картофи са богат! на бета-каротин, а доматените продукти съдържат ликопен, който демонстрира обещаващ^;, свойства за предпазване на лимфоцитите от окислителния стрес, пречещ на способността им за борба с инфекциите. Според едно лабораторно изследване след триседмичен повишен прием на домати – ¼ чаена чаша доматено пюре (съдържаща 16,5 мг ликопен), се наблюдавало подобряване в резистентността на имунната система към увреждания вследствие на окислителния стрес.

Най-нови проучвания

В едно малко шестседмично клинично изследване учени установили, че при участниците (на възраст над 60 години), които два пъти седмично пиели по око­ло 180 мл прясно мляко, обогатено с бактерии, извлечени от кисело мляко, се наблюдавало подобряване в дей­ността на имунната система. Повишава­нето на имунитета може да ни предпази от вируси и да попречи на развитието на ракови клетки.

 

 

 

Съвети за повишаване на имунитета преди грипния сезон

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *