ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво трябва да има в менюто на болния от диабет

Хранителният режим на всеки засегнат от болестта следва да бъде строго индивидуален, за да може по най-подходящ начин да задо­воли нуждата от инсулин.

Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати се усвояват със скорост, която позволява на глюкозата да се отделя постепенно в кръвообращението, което способства за поддържането на нивата й в нормални граници.

Значението на влакнините се състои в способността им да забавят абсорбира нето на глюкозата и да създават усещане за ситост, което помага, когато целта е да се намали наднорменото тегло. Разтвори­мите влакнини понижават нивата на холестерол в кръвта, което е важно, тъй като диабетиците са с повишен риск от коронарна болест на сърцето.

Учените предполагат, че по-ниските нива на магнезий в кръвния се­рум могат евентуално да предскажат по-късна поява на диабет тип 2. Важно е да се отбележи, че храните, богати на магнезий (като ориз и пълнозърнести продукти), са също така и с високо съдържа­ние на влакнини.

Консумацията на полезни за сърцето продукти, например такива, които са богати на мононенаситени мазнини, също е ползотворно, особено когато те заместват наситените мазнини, които водят до развитие на атеросклероза.

Тъй като хората с диабет често страдат от васкуларни проблеми, хра­нителен режим, богат на витамин С, ще помогне за предпазване на вените и съединителната тъкан. Витамин С действа и като антиоксидант, което е важно, тъй като според някои изследвания окисляването на свободните радика­ли играе определена роля в уврежданията на тъканите вследствие на диабета.

Сложни въглехидрати има в боба, картофите, ориза и пълнозърнестите продукти. Сложните въглехидрати се усвояват бавно и способстват постепенното отделяне на глюкоза в кръвообращение­то, което поддържа нивата й в нормални граници.

Влакнини има в аспержите, боба,  лещата. Разтворимите влакнини намаляват нивата на холесте­рол в кръвта и понижават стойностите на глюкозата, ка­то едновременно с това възпрепятстват натрупването на излишни килограми.

Магнезий има в амаранта, кафявия ориз и слънчогледа. Ниските нива на магнезий в кръвния серум могат да предскажат по-късно развитие на диабет тип 2. Храните, съдържащи магнезий, са богати и на влакнини.

Мононенаситени мазнини има в авокадото, зехтина, рапичното олио и в ядките. Тези полезни мазнини могат да намалят нивата на глю­козата в кръвта, а когато се използват вместо наситени мазнини, съдействат за справяне със сърдечносъдови за­болявания и за поддържане на здравословно тегло.

Витамин С има в броколите, цитрусовите плодове и чушките. Витамин С предпазва съединителната тъкан и вените – много диабетици страдат и от васкуларни проблеми.

 

 

Диабет – най-добрата превенция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *