Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Морковите свалят холестерола

Холестеролът е мастна субстанция, която циркулира в кръвта основно в две форми.

„Лошият“ (LDL) холестерол може да запуши артериите и да допринесе за възникването на сърдечносъдови заболявания. „Добрият“ (HDL) холестерол изчиства вредния холестерол. Специалистите препоръчват общите нива да не надвишават 5,17 mmol/I, а стойността на HDL-холестерола да не е по-ниска от 1,03 mmol/I.

Най-нови проучвания

Според едно изследване калциевият пектат в морковите, спадащ към групата на разтворимите влакнини, понижава холестерола. Наблюдавал се значителен спад в нивата на холестерола в кръвта при лица, които консумирали по 1 чае­на чаша моркови дневно. След едва три седмици при участниците в експеримен­та се наблюдавало понижаване на хо­лестерола средно с 11 %.

Рискови фактори

Повишените нива на холестерол в кръвта се дължат на хранителен режим с ви­соко съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, Определени генетични фактори, тютюнопушенето, липсата на физическа активност и наднорменото тегло също увеличават риска от увеличаване стойностите на холестерола.

Храната на помощ

Консумацията основно на продукти с растителен произход е отлична стратегия за намаляване концентрацията на холестерола, тъй като животинските продук­ти и преработените храни съдържат наситени мазнини, трансмазнини и холес­терол, които повишават нивата в организма. Винаги когато е възможно, заме­няйте наситените мазнини и трансмазнините с мононенаситени.

Ядките дълго време се считаха за калорична храна, но се оказа, че са богати на ненаситени мазнини, които са полезни за сърцето. Според едно мащабно из­следване при жените, които консумират около 140 г ядки седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания спада с около една трета. Друго проучване сочи, че хората, които приемат по около 8-1 0 броя ядки ежедневно вместо други мазнини, значително понижават нивата на „лошия“ (LDL) холестерол.

Продуктите с високо съдържание на разтворими влакнини също са полезни. Изследванията сочат, че разтворимите влакнини в овеса, морковите и псилиу- ма (потърсете го в аптеките) са особено полезни при висок холестерол. Според направените проучвания едва 3 г бета-глюкан (спада към групата на разтво­римите влакнини и се съдържа в овеса) може да понижи холестерола с 5% при редовна консумация.

Храните, богати на флавоноиди, включително ликопен, могат да способстват за поддържане на умерени нива на холестерол, както показват някои изследвания. Има доказателства в полза на това, че приемът на портокалов сок (той има високо съдържание на флаво­ноиди) подобрява нивата на холестерола.

 

продължение…

 

 

 

 

Пет причини да включите риба в ежедневната си диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *