ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителни вещества помагащи при безсъние

Все още не е открита универсална формула, с която да се противодейства на безсънието, но съществуват различни хранителни вещества, които са важни за пълноценния сън и могат да ни помогнат да се справим с проблема.

Когато се консумира заедно с храни, съдържащи скорбяла, аминокиселината триптофан – срещаща се в много белтъчни продукти, може да предизвика чувство на сънливост, тъй като стимулира производството на серотонин (хими­ческо вещество в мозъка, което подпомага отпускането и засилва чувството за спокойствие и блаженство). Витамин B6 и минералът магнезий способстват превръщането на триптофана в серотонин. Витамин В6 подпомага синтеза на допълнителни химически вещества в мозъ­ка, които регулират съня и настроението, включително мелатонин щ допамин. Бананите и картофите са ценен източник на витамин Вб и магнезий. Въпреки че все още не е съвсем ясно защо, е установено, че умереният недостиг на калций също е свързан по някакъв начин с нарушенията в съня.

Сложните въглехидрати могат да подпомогнат спокойния сън, тъй като подобряват усвояването на триптофана в мозъка. Те облекчават симптомите при киселини, които също са причина за безсъние. Обилното хра­нене малко преди лягане създава предпоставка за киселинен рефлукс – една от скритите причини за безсънието. Консумацията на леки въглехидрати ще неут­рализира проблема. Тиаминът (витамин В1) подпомага трансформирането на сложните въглехидрати в енергия и играе незаменима роля в поддържането на оптимални функции на нервната система. Смята се, че ниските му нива в орга­низма възпрепятстват пълноценния сън.

Приемът на храни, богати на витамини от групата В, може да ни помогне да се преборим с лошото настроение – една от причините за безсънието. Тези вита­мини стимулират производството на невротрансмитери в мозъка, които са важ­ни за спокойния сън и доброто настроение. Понякога при хора, които са в де­пресия, се констатира недостиг на фолат и витамин В12. Лещата и аспержите са богати на фолат, а морските дарове и пилешкото месо – на витамин В12. Все по­вече данни доказват, че в комбинация тези две вещества понижават нивата на аминокиселината хомоцистин (донякъде отговорна за депресията). Ниацинът, съдържащ се в птичето месо и рибата, също се смята за полезен при безсъние в резултат на депресия, въпреки че липсват клинични доказателства за това.

Омега-3 мастните киселини (например съдържащите се в тлъстата риба, ле­неното семе и орехите) играят важна роля за оптималната умствена дейност, която на свой ред може да влияе върху настроението и безсънието. Според ня­кои от последните открития депресията може да се дължи на недостатъчен при­ем на тези полезни за здравето мазнини.

Облекчаването на симптомите, съпровождащи менопаузата, може да помогне за справяне с безсънието, тъй като спадът в нивата на хормоните често води до нарушения в съня. Изследванията сочат, че консумацията на храни с високо съ­държание на фитоестрогени (растителни съединения, наподобяващи дей­ствието на човешкия хормон естроген) помага за справяне с тежките симптоми на менопаузата, включително топлите вълни. Учените установили, че жените, които редовно приемат изофлавони (фитоестрогени в соевите храни), страдат от неприятните симптоми на менопаузата в по-малка степен.

Сложни въглехидрати има в боба, картофите, пълнозърнестите продукти. Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати предизвикват сънливост, тъй като повишават усвояване­то на триптофана

Триптофан има в млечните продукти и птичето месо. В организма тази аминокиселина се превръща в хими­ческото вещество серотонин, което е свързано с пълно­ценния сън.

 

 

 

Повече от уморена

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *