ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спазвайте хранителен режим ако имате високо кръвно

Свалете излишните килограми. Наднорменото тегло обременява сърце­то и е рисков фактор за хипертония. Отслабването само с няколко килограма може да ви помогне.

  • Сол.

Консумацията не трябва да надвишава 4-6 г на ден, за да се предпазите от хипер­тония и свързаните с нея инфаркт и инсулт. Проучванията сочат, че диетите с ограничен прием на сол спомагат за нормализиране на кръвното налягане при хипертониците. Съ­държанието на сол в най-популярните преработени продукти се е удвоило през последни­те 25 години. Солта в солените бисквити и печените ядки е почти два пъти повече.

  • Консумирайте плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци не само че не съдържат сол, но са богати на полезни за здравето вещества като фитохимикали. Когато не можете да си набавите пресни плодове и зеленчуци, изберете замразените пред кон­сервираните, защото нямат добавена сол или захар.

  • Избягвайте мазнините.

Диетите с ниско съдържание на мазнини и предпочитането на ненаситени пред наситени мазнини понижават кръвното налягане. Заложете на зехти­на, който дори може да намали систолното налягане.

  • Чесън, лук и целина.

Доказано е, че тези зеленчуци понижават кръвното налягане. Избягвайте женското биле, което има точно обратното действие.

  • Риба.

Омега-3 ненаситените мастни киселини в сьомгата, скумрията, херингата, сардините и рибата тон действат понижаващо на кръвното налягане.

 

Спрете алкохола – важно е за здравето ви!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *