ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Авокадото предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания

Мекото, сочно авокадо е изключително богат източник на витамини, минерали, здравословни мазнини и фитохимикали. Специалистите по хранене препоръчват редовната му консумация.

Полезни вещества

Бета-ситостерол – Това съединение блокира абсорбирането на холестерола и облекчава усещането за дискомфорт при доброкачест­вена хиперплазия на простатата. Освен това е обект на изследване и заради евентуалните му свойства за предотвратяване рак на гърдата.

Фолат – Авокадото е ценен източник на фолат (едно авокадо съдър­жа 57 мкг или около 28% от препоръчителния дневен прием. Този важен ви­тамин от групата В предотвратява вродени дефекти на невралната тръба у за­родишите и предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания при възрастните.

Влакнини – Съдържащите се в авокадото влакнини са в голямо ко­личество (едно авокадо осигурява 34% от препоръчителния дневен прием на влакнини), което е добра новина, тъй като разтворимите влакнини извеждат излишния холестерол от организма, а неразтво­римите предпазват от запек, подпомагайки функциите на храносми­лателната система.

Глутатион – Съединението действа като антиоксидант и неутрали­зира свободните радикали, които увреждат клетките.

Магнезий – Този минерал облекчава усещането за дискомфорт при предменструален синдром, мигрена, тревожност и други неразполо­жения.

Олеинова киселина – Когато наситените мазнини в хранителния режим бъдат изместени от мононенаситените, съдържащи се в аво­кадото, се понижават нивата на холестерола.

За максимална полза

Месестата част на авокадото бързо покафенява. За да предотвратите това, по­ръсете нарязаните плодове с лимонов сок.

Порция здраве

Някои хора избягват авокадото, тъй като го смятат за твърде калорично. То действително е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, които обаче са полезни и когато се кон­сумират вместо наситени, понижават стойностите на „лошия“ (LDL) холестерол и ограничават риска от сърдечносъдови за­болявания.

 

 

Кои са причините за сърдечно-съдовите заболявания?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *