Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да дадете повече увереност на вечно депресирания тийнейджър?

За оптимистите е характерно постоянството

Песимистите се отказват още при първата трудност, защото не притежават вяра в собствените си способности. Така отказът завършва с провал, който затвърждава песимистичния мироглед.

Срамежливите или свръхактивните са по-податливи на песимистични мисли, защото не постигат същите успехи ка то по-общителните, отворените и търпеливите. И песимизмът, и оптимизмът са „заразни“ – децата могат да ги прихванат от своите родители.

Как да постъпите ако детето ви не е достатъчно уверено?

Главната съставка на оптимистичния мироглед е вярата, че в повечето случаи положените усилия ще бъдат увенчани с успех и че всички проблеми и поражения са временни. Научете децата на това, като им давате разбираеми примери: „Помниш ли, когато слагах тапетите в твоята стая? Не знаех нищо за лепенето на тапети и трябваше да се уча в движение. Беше доста неприятно и често грешах, но се научих.“

Проявете съпричастие, за да стигнете до корените на проблема, който тревожи детето и след това му обяснете как да го разреши. Отново му дайте пример с нещо, преживяно от вас или от цялото семейство. „Когато останах без работа, ни беше много трудно да си плащаме сметките. Сега новата ми работа не е толкова добре платена, но се научихме как да се справяме и с по-малко пари. Успяхме да разрешим проблема.“

Окуражавайте проявите на упорство и оптимизъм.

Как не бива да постъпвате?

„Я по-бодро!“. Опитите с подобни фрази да повдигнете духа на тийнейджър, който очевидно се чувства депресиран или скептичен, са обречени на неуспех. Той просто ще си помисли, че изобщо не го разбирате.

„Можеш да го направиш!“. Няма нищо лошо да го кажете на дете, което притежава увереност в себе си и има нужда само от окуражителни думи. Но ако то показва признаци на песимизъм, по-добре първо разберете защо е така. Песимистите имат изкривено мислене. Те игнорират позитивните факти и се вкопчват в доказателствата, които подкрепят песимизма им, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *