Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как ни помагат билките – част 1

Всичко за билките, за какво са полезни и как да ги използваме за готвене.

БОСИЛЕК

Пресният и сушеният босилек е богат на антиоксиданти, отговорни за уникалния вкус на тази подправка.

Полезни вещества: Фитохимикалите в босилека са обект на из­следвания заради потенциалната им способ­ност да понижават нивата на общия и „лошия“ (LDL) холестерол, а така също и заради свой­ството им да потискат растежа на туморите.

Кулинарни идеи: Използвайте босилек в домашно тесто за ма­карони, пици и хляб; супи и задушени ястия; доматен сос и песто; пилаф, ризото и други яс­тия със зърнени продукти; плънки за птици или риба; картофено пюре. Слагайте цели листа босилек в сандвичите.

МАГДАНОЗ

Той е една от най-популярните и широко из­ползвани подправки. Избирайте предимно магданоз с гладки листа (а не къдраво листен), тъй като той е с по-добри вкусови качества и като цяло избягвайте сушения магданоз.

Полезни вещества: Флавоноидите, кумаринът и терпеновите фитохимикали в магданоза са мощни антиокси- данти, за които се смята, че стимулират имунната система и неутрализират веществата, предизвикващи рак. Високото съдържание на хлорофил може да обясни широката му упот­реба за освежаване на дъха.

Кулинарни идеи: Използвайте магданоз в плънки, зърнени и оризови ястия; супи и задушени гозби; салати; спагети.

КОРИАНДЪР

Подчертаният, отчетлив вкус на кориандъра е популярен в китайската, индийската и мекси­канската кухня. Вкусът на прясната билка е да­леч по-наситен от този на сушената.

Полезни вещества: Смята се, че кумаринът, фталидът и фитохими калите в кориандъра стимулират противора­ковите ензими в организма.

Кулинарни идеи: Използвайте кориандър в салца, сосове и апетитки; песто и други сосове за макарони; салати с ориз, зърнени растения, боб, царе­вица и домати; десерти с ананас, манго, сли­ви и папая; палачинки със сирене и мъфини с моркови.

ЕСТРАГОН

Острият, но приятен аромат на тази чудесна френска билка подхожда на риба и се използ­ва за овкусяване на оцет и сос беарнез.

Полезни вещества: Естрагонът съдържа предпазващи от рак тер- пенови фитохимикали, които могат да възпре­пятстват развитието на тумори и да стимули­рат действието на противораковите ензими в организма.

Кулинарни идеи: Използвайте естрагон в ястия с боб и зърнени продукти; домашно приготвени оцет, горчица и други сосове; варени или задушени плодове; пастети за мазане. Подхожда на риба, пилеш­ко месо, моркови, артишок, патладжани и грах.

РИГАН/МАЙОРАН

Освен по вкус и мирис, тези традиционни ита­лиански подправки си приличат и по силните си антиоксидантни свойства.

Полезни вещества: Изследванията сочат, че кверцетинът и галан- гинът-два флавоноида с антиоксидантни свойства, възпрепятстват развитието на рак в клетките още в самото начало. Терпеновите съединения, налични и в двете подправки, са многообещаващи, що се отнася до повишаване нивата на ензимите в организма, предпазващи от рак.

Кулинарни идеи: Използвайте риган и майоран в маринати; чили, сосове за спагети или в супи. Подхождат на гъби, картофи и тиквички.

КОПЪР

На пазара се предлага и в прясно, и в сушено състояние.

Полезни вещества: Копърът съдържа карвон, кумарини, флавоноиди, лимонен и фталиди. Проучванията со­чат, че карвонът и лимионенът притежават способността да противодействат на туморите, а флавоноидите неутрализират свободните ра­дикали. Кумаринът и фталидите стимулират противораковите ензими в организма.

Кулинарни идеи: Използвайте копър в салати и заливки; кремообразни сосове с горчица; киш и банички. Подхожда на агнешко, пилешко месо и тлъста риба.


 

продължение…

 

 

 

Как да се лекуваме без антибиотици

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *