ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 изненадващи суперхрани

За зелените зеленчуци отдавна се знае, че са изключително полезни храни, но тъмни плодове, зеленчуци и зърнени храни също са много полезни. Техният цвят идва от антоцианини, растителни пигменти, които могат да помогнат за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания и рак. В действителност, черните храни имат повече антиоксиданти, отколкото светлите на цвят храни поради високото им съдържание на пигмент.

Черен ориз

Кафявият ориз е добър за здравето, но черния ориз е още по-добър. Това е така, защото обвивката му съдържа значително по-големи количества витамин Е, който укрепва имунната система и предпазва клетките от свободните радикали. В действителност, черния ориз съдържа повече антоцианинни антиоксиданти от боровинките.

Черна леща

Тези бобови растения са заредени с желязо: Една чаша има около 8 милиграма, почти половината от дневната нужда, която е 18 милиграма за жените. Лещата също може да се похвали с високи нива на разтворими фибри, които могат не само да намалят холестерола, но също и да подобрят функцията на имунната система.

Къпини

Полифенолите, съдържащи се в тъмни плодове помагат за намаляване на когнитивен упадък в по-късна възраст, чрез почистване на клетки, които нарушат функциите на мозъка. Къпини също са изключително богати на фибри. Една чаша има 8 гр от 25 гр, от които се нуждаем ежедневно.

Черен боб

Тъмни кожи от тези зърна са опаковани с биофлавоноиди, които пък от своя страна са мощни растително-хранителни вещества, които предпазват от рак.

Черна соя

Забравете за олющените соеви ядки. Корейско проучване установи, че яденето на черни соя може да помогне за намаляване на риска от тромбоза (вид кръвен съсирек, който е потенциално фатален) дори повече от жълтата и зелената соя. Също така  соевото масло съдържа алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Черният чай

Зеления и белия чай се радват на голяма популярност, но добрия стар черен чай има своите преимущества. Той съдържа полифеноли –  антиоксиданти, които помагат за възстановяването от мускулни болки след интензивни упражнения. Пиенето на черен чай може да намали риска от сърдечен удар.

 

 

Малки промени за големи резултати

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *