ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лошата устна хигиена води до рак

Изследователи от Швеция са установили, че нередовното миене на зъбите може да причини онкологично заболяване. В изследването, публикувано в British Medical Journal, са взели участие 1390 души за периода 1985-2009 г. В началото на проучването всички доброволци са попълнили въпросници за оценка на възможните рискови фактори и тяхната устна хигиена.
Резултатите са показали, че след 24 години 58 от пациентите са починали, 35 от тях в резултат на рак. Тези 35 човека са имали значително повишено количество на зъбната плака с индекс от 0,84 до 0,91, сравнено със стойности 0,66-0,67 при останалите участници. Стойностите определят каква площ от зъбите е покрита с плака.
Отчетена е и средната възраст на смърт. Тя е 61 години за жените и 60 – за мъжете.
Учените са изчислили, че продължителността на живота на тези хора е намалена. Жените
е трябвало да живеят около 13 години повече, а мъжете – още 8,5 години. Поради тази причина смъртта им може да се счита за преждевременна.
На база на получените резултати авторите заключават, че високата степен на бактериално замърсяване на зъбните повърхности и гингивалните джобове за по-дълго време може да играе роля в ракообразуването.
Зъбната плака, която е един от показателите за лоша дентална хигиена, е и източник на инфекции, които от своя страна могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *