Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При брадикардията се намалява сърдечния пулс

Какво е брадикардия и може ли тя да се лекува?

Велина ТОШЕВА, Перник

БрадикардиятаБрадикардията е състояние, при което е налице забавена сърдечна честота. При възрастни хора сърцето прави 60 до 80 удара в минута. Ако сърдечната честота спадне под 60 удара в минута, състоянието се разглежда като брадикардия. При децата, за нормална се приема сърдечна честота от 110 – 130 удара в минута и следователно, при тях брадикардия е състоянието под 100 удара в минута.
По-забавена сърдечна дейност е характерна и нормална за хора, които спортуват редовно и по време на сън. Много спортисти имат нормална сърдечна честота от 40 до 60 удара в минута.
Брадикардията, обаче, може да се развие вторично при някои заболявания като хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), някои гастро – интестинални заболявания, жълтеница или при използване на лекарства.
Хора със сърдечно заболяване, включително хипертония,  лекуващи се с медикаменти, които забавят сърдечната функция, например бета – блокери и калциеви антагонисти, също могат да имат брадикардия. Брадикардията може да е последствие на някои типове сърдечни атаки. Състоянието се наблюдава често при възрастни хора, които страдат от атеросклероза и деца с вродени заболявания.
Брадикардията може да протича с умора, учестено дишане, световъртеж или слабост. Тези симптоми обикновено не се наблюдават при спортисти и тренирани хора.
Диагнозата се поставя от лекаря след преглед, а причината се изяснява с изпълняването на специфични изследвания, електрокардиограма, ехокардиография.
Ако брадикардията не причинява оплаквания не се налага лечение. При наличие на оплаквания, се започва лечение с медикаменти, които повишават сърдечната честота. В отсъствие на ефект от медикаментозното лечение и персистиране на симптомите се имплантира постоянен пейсмейкър.
Брадикардия под 30 удара в минута е спешно, животозастрашаващо състояние, което бързо води до нарушено кислородно снабдяване на мозъка и загуба на съзнание и в отсъствие на адекватно лечение  – до фатален изход.

Д-р Слава Божинова – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “При брадикардията се намалява сърдечния пулс

  1. Pingback: За здравето на родителите ви: Те се нуждаят от повече разбиране! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *