ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Медикаменти помагат на жени с болезнена менструация?

На 44 години съм, но откакто имам цикъл, винаги съм страдала от много силни болки, които продължават понякога и по три дни. Не съм ходила на лекар, защото смятам, ме това е нормално. Разговаря­ла съм със свои колежки и те са ми казвали, че имат болки. Искам да Ви попитам – това нормално ли е?

М. Попова – Хасково

 

Доказано е от редица изследвания, че при 90 на сто от жените с дисменорея – болезнена менструа­ция, противозачатъчното хапче оказва благоприятен ефект.

То освен че туши­ра болките и намалява кървенето, предпазва и от анемия. Жените, из­ползващи хапчета против забременяване, губят два пъти по-малко желязо от клетките в организма при всяко от месечните си неразположения. Та­кова лечение обикновено е ефективно, но винаги трябва да се имат предвид нежеланите странични ефекти на противозача­тъчните хапчета – напри­мер поява на неправилни маточни кръвотечения. Други лекарства, често предписвани за лечение на първична дисменорея, са противовъзпалителните и обезболяващи средства от рода на ибупрофен, Aulin, Celebrex и др. Те спи­рат производството на простагландини в орга­низма и затова ефектът им върху дисменореята е много добър. Прием­ат се през 4-6 часа – от мига на поява на болка до окончателното й изчез­ване. Най-неприятният страничен ефект на тези лекарства е дразнещо­то им въздействие върху лигавицата на стомаха, достигащо до причиняване на язва. Това е и основното ограничение за тяхната продължителна употреба. Популярният обезболяващ медикамент парацетамол, както и средствата про­тив спазми бусколизин, No Spa и др. имат чисто симптоматично действие. Т.е. не оказват влияние на причините за патологични маточни контракции. Все още се използват доста широко, но едва ли има макар и минимален ефект от използването им.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *