ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 въпроса за хранителните добавки

Липса на тонус, изтощена коса, понижен апетит – многобройни са причините за прием на различни хра­нителни добавки. Но как да изберем най-подходящите? Доколко са ефикасни?

1. Какво представляват хранителните добавки?

Тези специални проду­кти са предназначени да допълнят храненето и са концентриран из­точник на хранителни и други вещества, но имат и известен пси­хологически ефект. Съ­ществуват под формата на хапчета,, капсули, ампули, сироп, прахчета… Те не са лекарства, а храна.

2. Какво съдържат?

Витаминните комплек­си съдържат витамини (най-вече Е, С и В) и минерали (мед, маг­незий, селен, цинк…). Дозите не бива да надхвърлят препоръ­чителното дневно ко­личество. Растителните добавки трябва да имат хранителна, а не тера­певтична стойност. Напоследък се предла­гат много нови продукти, съдържащи амино­киселини (триптофан), мастни киселини (омега-3) или ензими (папаин). Хормоните, като DHEA или мелатонин, не са позволена съставка на хра­нителни добавки.

3. Одобряват ли ги лекарите?

Не съвсем, тъй като според ме­дицината липсват сериозни до­казателства за ефикасността им. Въпреки това, в някои случаи именно лекарите препоръчват при­ема на хранителни добавки. По време на бременността витамин В9 играе превантивна роля срещу малформации на нервната система на плода. Подрастващите и въз­растните хора трябва да приемат витамин D, който помага да се възстанови здравето на костите. Някои антиоксиданти са препоръчителни при проблеми със зрението, свързани с възрастта.

4. Има ли сигурен контрол над производството им?

Понеже не са лекарства, храни­телните добавки нямат нужда да доказват ефикасността си, за да бъдат пусна в продажба. Съществува обаче регламентиран списък на допустимите съставки, който трябва да бъде спазван, за да се допусне хранителна добавка до пазара.

5. Какви рискове крият?

Негативен ефектът от продължително при­емане на хранителни добавки все още не е известен. В САЩ бяха проведени проучвания спо­ред които прекаленото количество от витамини С, Е и бетакаротин може да навреди на здравето. Препо­ръчва се тези продукти да се взимат за определен период и под лекарски контрол.

6. Може ли да се купуват по интернет?

Разбира се, не всички фирми, които предлагат хранителни добавки в ин­тернет са подозрителни, но трябва да бъдем бдителни.

Хранителната добавка трябва да бъдат със сертифицирано производство и регистрирани в Областната дирекция по безопасност на храните.

Съмнение будят и продуктите, рекламирани като чудо и лекуващи всичко!

7. По какви правила да ги приемаме?

  • Лекарят трябва да прецени дали Хранителната добавка е съвместима с лекарствата, които евентуално приемате.
  • В случай на хронично заболяване не прекратявайте обичайното си лечение, за дa го замените с хранителна добавка (например лекар­ството против кръвно не заменяйте с омега-3 – полезно за сърцето вещество, което обаче няма ефекта на лекарството).
  • Правете кратки курсове на лечение с паузи между тях.
  • Не взимайте нищо по време на бременност, без да сте се консулти­рали с лекар.
  • Не пийте два продукта едновременно, защото съществува риск от свръхдозиране.

 

 

 

За да бъдат ефикасни лекарствата

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *