ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 трика, c които да „блокирате“ вредата от зaxapтa

Храните, които могат по естествен път да забавят абсорбирането на захарта в организма, ще ви позволят да си хапвате всичко сладичко, което обичате.

ТРИК No 1

Хапнете нещо малко, но богато на мазнини, 10-30 минути преди основното хранене Резултат: Оставате сити по-дълго време

На изхода на стомаха се намира пилорът – мускулен пръстен, който регулира скоростта, с която храната напуска стомаха и преминава в тънките черва. За да забавите процеса, като по този начин забавяте и проникването на глюкоза в кръвта, може да направите „масаж“ на пилора с помощта на храната.

Мазнините предизвикват рефлекс, който свива мускулния пръстен на пилора и заба­вя храносмилането. За целта е необходимо съвсем малко количество – 1 чаена лъжичка мазнини, които можете да си набавите бързо и лесно от шепа ядки или парче пълномаслено сирене или кашкавал например. Хапнете ги 30 минути преди да седнете на трапезата да се храните.

ТРИК No 2

Започнете със салата

Резултат: Тя ще „попие“ скорбялата и захарта

Разтворимите фибри в растителните храни като бобените, морковите, ябълките и пор­токалите набъбват като мокра гъба в червата и блокират достъпа на скорбялата и захарта до „нишите“ между чревните молекули. Този вид фибри наистина се разтварят, като осво­бождават глюкоза, но процесът изисква време. Глюкозата се всмуква в кръвта ви бавно и така организмът ви има нужда от по-малко инсулин, за да се извърши процесът.

ТРИК No 3

Използвайте оцет

Резултат: Стопира превръщането на скорбялата в захар Високото съдържание на оцетна киселина в оцета (няма значение точно какъв вид) деактивира ами- лазата – ензимът, който превръща скорбялата в захар. Действието му се отразява само на скорбялата и няма ефект върху рафинираната захар. С други думи, оцетът ще „помогне“, ако хапвате хляб, но не и ако ядете бонбони или сладкиш.

Използвайте го в началото на храненето си – в дресинга за салатата, зеленчуковата гарнитура и месото. Оцетът ще подсили и аромата на храната, която хапвате.

ТРИК No 4

Включете протеини в менюто си

Резултат: Намалява секрецията на инсулин в организма

Ето ви един парадокс; за да намали произ­водството на инсулин, организмът ви трябва да го произвежда по-бързо, а не по-бавно. Това е като при пожар: колкото по-бързо се задейства алармата, че нещо гори, толкова по-малко пожарникари ще са необходими за потушаването на огъня.

Протеините не съдържат никаква глюкоза, но въпреки това задействат инсулиновия отговор на организма толкова бързо, че не позволяват нивото на кръвната захар да се вдигне високо и съответно намаляват общото количество инсулин, необходимо да се „спра­ви“ с храната, която поемате.

ТРИК No 5

Яжте леко обработени, останали хрупкави зеленчуци

Резултат: Забавят процеса на храносмилането

Плодовете и зеленчуците съдържат разтвори­ми фибри, но зеленчуците са по-добри блокери на захарта, защото имат повече фибри и по- малко захар от плодовете. За да ги запазите обаче, не гответе зеленчуците продължително. Преварените губят качествата си, защото стават кашави и воднисти, което пречи на фибрите да попиват захарта и скорбялата. Хрупкавите зеленчуци стават на плътни бучки, докато стигнат до стомаха ви, и това отнема повече време за храносмилането им, така че ще се чувствате сити по-дълго.

ТРИК No 6

Пийте по чаша вино на вечеря

Резултат: Черният ви дроб ще произвежда по-малко глюкоза

Алкохолът има уникалната способност да бло­кира захарта. Черният дроб нормално превръща част от мазнините и протеините в кръвта в глюкоза, която се добавя към глюкозата, доставяна от въглехидратите, които поемате с храната. Но ако докато сехраните, пийвате алкохол, той задържа продукцията на глюкоза от черния дроб. Чаша бира, червено или бяло вино, или един шот (20 мл) твърд алкохол намаляват процеса с 25%.

Не си позволявайте повече от едно питие; изключете коктейлите със сладки съставки. Ал­кохолът, освен че съдържа доста калории, отваря апетита и заглушава чувството за ситост.

ТРИК No 7

Хапвайте сладкиши само за десерт

Резултат: Постигате всички изброени резултати дотук

Ако ядете сладкиши на празен стомах, няма ни­каква преграда към директния достъп на захарта в кръвта ви – нито мазнини, нито протеини, нито разтворими фибри, нито оцет. Хапнете ли обаче пастичка за десерт, тогава вече сте изградили защитната „стена“ и постигате всички изброени по-горе положителни резултати.

За поддържане постоянно в норма нивото на кръвната захар, избягвай­те сладкишите между храненията! Ако все пак се поддадете на изкушелнието, не яжте повече от това, което се събира в една ваша шепа.

 

 

Задължително! 3 сладки изкушения, от които не бива да се отказвате

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *