ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

И в пясъците на плажовете дебнат кърлежи

Неприятните паразити могат да развалят лятната ни почивка

А как се появяват кърлежите на плажовете? „Те усещат от 20 и дори повече метра въглеродния диоксид, който издишват хората и животните, така се ориентират къде се намират и се придвижват до тях“, обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ проф. Кантарджиев, който е един от най-изтъкнатите микробиолози в България.

Резонният извод е, че за да си спестим ухапването от кърлеж, трябва да избягваме да ходим по треви, които дълго време не са косени, включително и по паркове и други места. А ако ни се наложи да минем през такива тревни площи и през местности, където има опасност от досег с кърлежи, т.е. има селскостопански животни, които пасат там, или скитат бездомни кучета, трябва да сме подходящо облечени: не само с обувки, но и с чорапи и с дълги панталони. А когато се приберем у дома, трябва да се огледаме дали нямаме неканен „гостенин“ по тялото или по домашния любимец, когото сме водили със себе си. Защото кърлежът, когато попадне на кожата, отделя обезболяващи вещества и ние не усещаме, че си впива хоботчето, обръща внимание професорът. Паразитът смуче кръв няколко дни и след като се напие до насита, сам си пада. Но междувременно може да ни пренесе и опасно заболяване.

Как се маха кърлеж, впил се в част от тялото ни? С пинсета трябва да се хване под коремчето и да се дърпа нагоре, казва проф. Кантарджиев. И е категоричен, че не бива предварително да се намазва с олио или с каквото и да е било друго. А също и че не се върти в никаква посока. Просто се дърпа нагоре, перпендикулярно на кожата. А ако се скъса хоботчето, се взема една чиста игла (обработва се с нагряване или с намазване със спирт) и с нея се изважда хоботчето. След което мястото се дезинфекцира със спирт, йод и пр. Ухапаното място трябва да се наблюдава. Редно е човек в такъв случай да се обърне към личния си лекар и да го попита какво да прави. Ако кърлежът е от парка в голям град, много вероятно е да е приносител на някаква инфекция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *