ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвместими ли са диабетът и алкохола?

Много страдащи от захарен диабет живеят пълноценно, спазват нужните правила и знаят, че ако ги на­рушат, това ще повлияе на здравето им. Дали човек с такова заболяване може да приема алкохол? Отговорът на този въпрос е многозначен заради множеството фактори и нюанси на лечението. И донякъде тези отгово­ри си противоречат.

Мнение първо: болни­те от захарен диабет в никакъв случай не бива да пият алкохол. Повечето лекари по целия свят се придържат към това мнение. Те се обо­сновават с това, че при попадане на алкохол в кръвта спада нивото на кръвната захар, а това може да провокира хипогликемия. Намирайки се в опиянено състояние, болният от диабет може и да не забележи признаците на гликемията и да не вземе навреме предписаните лекарства. Освен това алкохолът действа по специфичен начин на зад- стомашната жлеза. И не на последно място – изпитият алкохол нанася непоправима вреда на кръвоносните съдове и черния дроб.

 

Мнение второ: болните от заха­рен диабет могат да употребяват алкохол в минимални дози, като спазват някои правила – да не пият на гладен стомах; да употребяват или само твърд алкохол, или само сухи вина, като постоянно контролират нивото на захар в кръвта. Това мнение се поддържа по-скоро от тези, които не искат да си нарушават обичайния ритъм на живот и не обръщат доста­тъчно внимание на заболяването си.

В крайна сметка всеки диабетик сам трябва да реши дали да употребя­ва алкохол или не, но във всички случаи е нужно да се съобразява със своето състояние, за да не пропусне една приближаваща хипогликемия.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *