ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проблемите на щитовидната жлеза водят до рак!

При проблеми с щитовидната жлеза може да се стигне и до по-лошо

ОСНОВНАТА ПРИЧИНА – НЕДОСТИГЪТ ИЛИ ИЗЛИШЪКЪТ НА ЙОД В ОРГАНИЗМА

Имайте предвид, че първите „слънчеви бани“ в началото на лятото са причина за обострянията на тези заболявания.

Много хора свързват про­блемите с щитовидната жлеза с обострянията на пролетните заболявания. Обаче тук няма пряка връзка. Знаем, че основна причина за тези болести е не­достигът или излишъкът на йод в организма. Тук е мястото да на­помним, че дневната потребност на организма от йод е 100-150 мкг. Така че ако се придържате към основните профилактични принципи през цялата година, пролетните простуди и прочее неприятности няма да ока­жат пряко влияние. Те само отслабват организма, което наистина може да провокира нарушения.

Ако можем да говорим за някаква сезонност на тези на­рушения, непременно ще из­тъкнем края на май и началото на юни, когато хората получа­ват първите „слънчеви бани”. Именно слънчевата светлина е причина за обостряния, защото тя провокира изработката на хормони.

Ti-Life_shtitovidnata-jleza

ЗАБОЛЯВАНИЯТА СЕ ИЗРАЗЯВАТ В ИСТИНСКИ „БУКЕТ“ ОТ СИМПТОМИ

Така например при хипотиреоидозата се появяват посто­янна слабост, прекалена умора. На човек не му се иска нито да отиде където и да било, нито да прави каквото и да било. Пони­жават се паметта, потентността, нарушава се менструалният цикъл. Кожата става суха, косата и ноктите – чупливи, лицето отекло. Появяват се проблеми в сърдечната дейност, повишава се холестеролът, влошава се сънят, скача кръвното, появява се запек. Покачва се теглото и човек изпада в продължителна депресия. Ако забележите у себе си подобни симптоми, това означава, че организмът проя­вява ярко изразен недостиг на йод. А вашата ендокринна жлеза буквално „крещи“, че не й дос­тига именно това вещество. При тиреотоксикоза също се учестява сърцебиенето, нарушава се менструалният цикъл, понижава се потентността, нарушава се сънят, може да се покачи тегло­то. Но освен всичко това болният се изпотява обилно, трепери, рязко се понижава зрението му. Той става раздразнителен и агресивен. В този случай съ­ответно е нужно да се съкрати употребата на йод. И най-напред да промените менюто си. Може и да сте се увлекли по профи­лактиката.

АКО ДОПУСНЕТЕ ЗАНЕМАРЯВАНЕ НА БОЛЕСТТА, МОГАТ ДА СЕ ПОЯВЯТ ТУМОРНИ

ОБРАЗУВАНИЯ

При ранно откриване на про­блемите в щитовидната жлеза всичко може да се реши с промя­на в начина на живот, на хране­не, както и промяна на навиците. Имайте предвид, че различните токсични въздействия могат да задълбочат състоянието ви – например замърсеният въздух в големите градове, както и из­ползването на миещи средства, в състава на които се съдържат вредни химически вещества. Дори бижуто със съдържание на олово може да наруши дей­ността на щитовидната жлеза. При занемаряване на болестта могат да се появят туморни образувания – отначало такива, които се поддават на лечение, а след това и злокачествени. И не на последно място, може да се развие дифузна токсична гуша или базедова болест. Затова е толкова важно своевременно да вземете мерки.

Лечението непременно се назначава от специалист след диагностика и редица изследва­ния. Понякога се стига до опера­ция. Ефективна е и хирудотерапията, а също и приемът на йод в определени от лекаря дози.

Особено внимание отделете на профилактиката. Използвайте йодирана сол за приготвяне на ястията, включете в менюто си морско зеле, риба, фасул, соя, мляко, моркови, шоколад, хляб, салата, ябълки. Естествено, не можете всичко това да го из­ядете за един ден, достатъчно е да се придържате към дневната доза йод -100-150 мкг.

Така например в 100 грама месо се съдържат 11-12 мкг йод, в 100 г фасул -12-13 мкг в едно яйце -12-13 мкг в морското зеле -10 мкг, в печените картофи – 5-6 мкг.

ОПИТАЙТЕ И СЛЕДНИТЕ НАРОДНИ РЕЦЕПТИ:

  • пригответе си салата от накиснато морско зеле, извара, орехи, чесън и растително мас­ло. Поне веднъж седмично си я поднасяйте на трапезата;
  • смесете мед със смлени преградки от недозрели орехи и яжте от тази смес 6 седмици. А от зелени орехи можете да си сварите и вкусно сладко, което също е богато на йод;
  • стрийте плодчета от офика заедно със захар, добавете лимони и портокали на вкус. Изяждайте по 3 супени лъжици всеки ден.

 

ВНИМАНИЕ!

Следва да отбележим и продуктите, които могат да задълбочат заболяването. Такива са сланината, мазните сорто­ве месо, ряпата, захарта, бананите, гроздето, цареви­цата. При подозрение за развитие на болести на щитовидната жлеза, много предпазливо употребявайте бобови продукти, белокочанно зеле, цитрусови плодове, пшеница, растително мас­ло, както и продукти с висо­ко съдържание на витамини В, А и С.

 

ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *