Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аспиринът е опасен за здравето?!

Безопасен ли е за стомаха продължителният прием на ацетилсалициловата киселина?

Кирил Стефанов – Пловдив

 

Продължителни­ят прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина оси­гурява сърдечносъдова профилактика при паци­ентите, които я прием­ат, но аспиринът, дори и в ниски дози, съвсем не е безопасен. Приемането му е свързано с повишен риск от развитие на яз­вена болест на стомаха и дванадесетопръст­ника, включително и на усложнена язвена болест перфорирана или кървя­ща язва.

Защо продължителни­ят прием на ацетилсалицилова киселина вреди на стомаха? Дори и в ниски дози редовният прием на ацетилсалицилова кисе­лина вреди на стомаха. Гастроинтестиналното увреждане не зависи от вида на таблетката, а от начина, по който ацетилсалициловата кисе­лина оказва своя ефект. Механизмът на действие на ацетилсалицилова

киселина е свързан с потискане функци­ята на ензима циклооксизеназа, който е отговорен за производ­ството на съединения, наречени простагландини и простациклини. Потискането синтеза на тези съединения води до повишаване на сто­машната киселинност и намаляване защитата на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, респективно до увелича­ване на вероятността за получаване на язвена болест.

Какви са нежеланите ефекти от продължи­телен прием на ацетил­салицилова киселина? Нежеланите прояви от страна на гастроинтестиналния тракт, дължа­щи се на приема на ниски дози ацетилсалицилова киселина, са различни – от неспецифични, нео­пределени диспептични прояви като парене, кисе­лини, болки зад гръдната кост до усложнена язве­на болест – перфорирала или кървяща язва. Освен това могат да бъдат засегнати и червата – обостряне на ентерити и колити, кръвоизливи от червата и т.н. При по-високи дози или при пациенти с чернодробни увреждания, ацетилса­лицилова киселина може да предизвика токсичен хепатит. Трябва ли па­циентите с повишен риск от язва да спрат да взи­мат ацетилсалицилова киселина?

Пациентите със съдо­ва болест, застрашени от инфаркт, мозъчен инсулт, тромбоза на крайниците и могат да приемат аспирин, но само ако дозата е пред­писана от специалист. В повечето случаи се налага едновременно с аспирина да се приемат медикаменти, които да защитят стомаха от увреждане. В последни­те години като златен стандарт за такава про­филактика се утвърди­ха група медикаменти, наречени инхибитори на протонната помпа – омепразол, пантопразол, езомепразол и т.н.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *