Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страдам от синдрома на Рейно, а лекарството не ми помага

Здравейте, Аз съм на 38 години и страдам от синдром на Рейно. От една година съм на Дрозунал по 3 пъти на ден, засегнати са ми и краката, не мога да опиша точно, но все едно стъпвам на иглички. Дори се будя вечер от болки, трябва ли да сменя лечението и какво ми препоръчвате?

Иван Желязков, Перник

Феноменът на Рейно е голям научен и практически проблем, откакто френският лекар Морис Рейно през 1862 е описал това заболяване. От практическа гледна точка в съдовата хирургия се различават болест и синдром на Рейно, но много често редица лекари не правят разлика между тези фактически различни заболявания.
Болестта на Рейно се среща предимно при много млади хора и се характеризира с наличие на съдов спазъм, проявяващ се последователно с побеляване, посиняване, а по-късно зачервяване на кожата на пръстите на ръцете, които се засягат много по-често от тези на краката и винаги се проявява симетрично. Тази картина се съпровожда с измръзване, изтръпване и болки на пръстите, а понякога и на върха на носа, брадичката, ушите и дори езика. Появата на посочените симптоми обикновено се провокира от студ и емоционални стресове и продължава от минути до часове. Има редица други заболявания, симптомите на които са много близки на описаните.
Точната причина за появата на болестта на Рейно и досега не е установена , въпреки че през последните години в това отношение е постигнат съществен напредък. Протичането на заболяването е сравнително доброкачествено и при своевременно и правилно лечение рядко се стига до най-сериозните усложнения – ограничена гангрена на крайните фаланги на пръстите. Но това е тема за друг разговор.
За разлика от болестта, при синдрома на Рейно причината на заболяването може да се установи. Най-често това са: запушване на голямата артерия на ръката или притискането й от допълнително шийно ребро и други тъкани наоколо, ревматични поражения, някои кръвни и професионални /например, въздействия от вибрации, студ, тежки метали/ заболявания, интоксикации /хлорвинилова болест/ и редица други фактори. Водещи изследвания, които могат да помогнат за поставянето на правилната диагноза са: ултразвуковото доплерово изследване, капиляроскопията, при нужда имунологични тестове, обзорна рентгенография на гръдния кош, артериография .
Лечението на заболяването зависи изцяло от това, дали се касае за болестта или синдрома на Рейно. В първия случай водещо значение имат различните медикаменти – трентал/агапурин, пентоксифарм вазонит/, дузодрил, калциеви антагонисти /нифедипин, кордафен и др./, каптоприл, кетансерин, тиклид. При по-леки и начални форми на заболяването тези лекарствени средства могат да окажат благоприятно въздействие. Но най-ефективното медикаментозно средство с мощен и дълготраен ефект е един от внасяните в страната простагландини /иломедин или проставазин/. Съдовият хирург трябва да потвърди наличието на подобно заболяване.

Доц. Виктор Княжев – Lekuva.net, тел 052/ 24 20 88, knyaz@mail.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Страдам от синдрома на Рейно, а лекарството не ми помага

  1. Mariq Panaiotova каза:

    Zdraveite stradam it sindrom na Reino i imam mnogo yporite rani na ptastite na rakata.V momenta piq Vazonit i za mazane na ranite Abrikort no ne mi pomaga .Molq za nqkakvo drygo lekarstvo za ranite na rakata mi.

  2. Galin Atefanov каза:

    Най-осезаемо студа се усеща на пръстите на краката и ръцете. Когато са на топло усещането за студ изчезва. Сутрин, когато ставам от сън и тялото е затоплено(ръце,крака) нямам симптоми, но след половин до един час всичко се появява. Най-фрапиращото е, че докато усещам студа на краката си, те се потят. Дори и в летните месеци, когато краката са без чорап и обувка отново има потене. Успях да намаля потенето макар и малко с мазането на ходилата с хидратиращ крем. Все още не съм правил изследвания за установяването на проблема със студените крайници. Опитах да пия медикамент за по-добро кръвообръщение като Гинкоприм макс, но нямаше особен ефект а и започна да ми тече кръв от носа, за това го и спрях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *