Какво лекува пчелната отрова?

Лечебно въздействие на пчелната отрова

Според древна леген­да за пчелната отрова, пчелите помолили Бог да им помогне да защитят придоби­тия от тях мед. На което Той им отвърнал: „Аз ще ви дам оръжие – остро жило, пълно с отрова. Но знайте – ако една от вас се обърне против човека, то пчелата ще загине, а човекът ще се излекува от своите болести“.

пчелната отроваСлед ухапване от пче­ла нейното жило не може да се измъкне от тялото на ухапания чо­век, защото по него има много мънички „зъбчета“. Опитвайки се да излети, пчелата прави големи усилия, жилото се откъс­ва от нейното коремче и тя скоро след това уми­ра. А жилото продължава само да прониква по-дълбоко в тялото, изливайки всичката си отрова. След ухапването по тялото на човека се появяват зачер­вяване оток, започват силно парене и болка. При много чувствителните хора може да повиши температурата, както да възникне тежка алер­гична реакция, но това се среща много рядко. Смър­тоносна за човека доза от пчелна отрова може да се образува, ако той бъде ухапан Едновременно от 500 до 1000 пчели. В един кошер за едно лято могат да се развъдят до 80 000 пчели. Ако човекът не познава особеностите на пчелите, ако не умее да се грижи за тези насеко­ми, това наистина може да доведе до трагедия. Обаче през човешката история не е отбелязан нито един случай пчелар да загине от ухапване от собствените си пчели. Дори нещо повече – именно пчеларите никога не боле­дуват от артрит, астма, ревматизъм, хипертония, хипотония, алергия и дори обичайните простудни заболявания.

Лечебното въздействие на апитоксина (това е наименованието на пчелната отрова) се дължи на сложния комплекс от природни биологичноактивни съедине­ния. Този състав не е докрай проучен, но е установено, че апитоксинът съдържа девет белтъчни вещества, различни пептиди, 18 аминокиселини, хистамин, мастни вещества и стеарини, както и въглехидрати. И още: въглерод, кислород, азот, калий, калций, же­лязо, магнезий, фосфор, мед, цинк, сяра, ман­ган, йод и хлор. Най-важна биологична роля играят различните пептиди, като един от тях оказва болкоуспокояващо действие и не позволява на еритроцитите да се слепват, т.е. предпазва от тромбоза.

Целебните свойства на пчелната отрова били забелязани още в древ­ността. Дори Хипократ е препоръчвал лечение с пчелна отрова. Впослед­ствие много поколения велики учени и медици през вековете са се за­нимавали с въпросите за въздействието на пчелна­та отрова върху човешкия организъм.

Така например през 1897 г. руският военен лекар И.В. Любарски в статията си „Пчелна­та отрова като лечебно средство“ посочва, че тя лекува ревматизъм, като се позовава на своите многогодишни наблюде­ния.

През 1938 г. са пре­поръчвали точно това средство за лечение на нервите, по-точно на се­далищните и бедрените. Били получени много об­надеждаващи резултати, но те, за съжаление, не са били систематизира­ни и обобщени. Учените установили, че пчелната отрова оказва влияние и на нивото на холестерола в кръвта – повишава го при -едни заболявания и го нама­лява при други. Също така било доказано, че това „болезнено“ лекарство по­нижава кръвното налягане. Това се обяснява с факта, че периферните кръвонос­ни съдове се разширяват под действието на веще­ствата, съдържащи се в пчелната отрова.

ПЧЕЛНАТА ОТРОВА Е МОЩЕН ИМУНОСТИМУЛАТОР И ИМУНОМОДУЛАТОР

пчелната отроваИмайте предвид обаче че това „лекарство“ при­тежава и редица противо показания. Минимални концентра­ции оказват значително въздействие върху човеш­кия организъм, затова ле­чебните процедури трябва да се извършват изключи­телно под наблюдението на апитерапевт. Независимо от многовековното използ­ване на пчелната отрова с медицински цели, тя поч­ти не намира приложение в медицината. В днешно време фармацевтичната промишленост произвежда редица препарати с пчелна отрова, които се вкарват в организма във вид на инжек­ции, втривания, инхалации, дори вече има таблетки и микстури. Но се смята, че най-голям ефект има „прясната“ отрова. Затова на някои места вече масово се практикува лечение чрез ухапване от пчели.

Преди да предприемете лечебен курс чрез ухапване от пчели, е необходимо много подробно изследване на организма по отношение на тези противопоказания. А в процеса на лечение леку­ващият лекар е длъжен да контролира състоянието на пациента, позовавайки се на различните показа­тели и на първо място – на изследванията от кръвта и урината.

ЧОВЕК МОЖЕ И ДА УМРЕ ОТ УЖИЛВАНЕ НА ПЧЕЛА

Най-опасно е ужилване между очите, по устните и езика. Слава Богу, алер­гията към насекоми у нас е рядка и в България има само 3 вида, които я причиняват – пчели, оси и стършели.

Така твърдят специали- стите-алерголози, И уточ­няват, че всяко ужилване може да доведе до алерги­чен шок в зависимост от това към кой вид отрова човек е чувствителен. По принцип по-честа е алер­гията към пчели и то сред пчеларите. Повечето хора не са алергични, защото не са били жилени. За да се развие алергия, трябва да се случат повече от едно- две ужилвания, факторите за алергична реакция са два. Първо, човек трябва да е склонен към алергия, а след това да има контакт с причинителя. Не може да си алергичен към нещо, с което не си бил в контакт, например към лекарство, което никога не си пил. За­това при първото ужилване от пчела не се случва нищо, както и при второто, и при третото също. Тога­ва вече тялото изгражда специалните антитела на алергията и се получава реакция, която при следва­щото ужилване ще е още по-тежка.

Със сигурност за алер­гия се твърди, ако далеч от мястото на ужилването се появят обриви и отоци. Ако ужилването е между двете очи, те може да се подуят така, че да се затворят напълно, защото тъканта около клепача е по-мека и отича бързо. Много е Опас­но и ако това се случи по езика и устните. В такъв случай съществува риск дори за хора, които не са алергични – заради отока, който може да ги задуши и доведе до фатален из­ход. По принцип е трудно със сигурност да се каже кога се развива тежка алергична реакция. В един момент човек може да има някакви обриви следва­щия – да получи шок и да умре. Но пък може обривът просто да изчезне. Всяко ужилване може да действа като имунизация и да на­мали чувствителността на организма. Както е при имунотерапията.

Лошото е, че никога не може да се предвиди накъде ще тръгне процесът. Обаче има и добра новина – децата по-рядко правят алергичен шок. За възрастните съ­ществува по-голям риск, защото често имат хипер­тония – а шокът може да е фатален и да предизвика инфаркт.

При ухапване от пчела извадете жилото с пинсета или нокът. Не го натискате, за да не вка­рате отровата навътре в кожата, където да се разпространи по-бьрзо. Измийте ухапаното място с вода и сапун, след което го охладете с кубчета лед, увити в тънка кьрпа. Това трябва да се направи веднага след ужилването. Ако се налага, използ­вайте болкоуспокояващ крем-или антихистаминов препарат за успокояване на сърбежа, Хората, алергични към насекоми, трябва да носят карта или гривна, за да разберат околните, че те страдат от алергия и ако лекарят е предписал лекарство, да им го дадат при нужда.

ВНИМАНИЕ!

Никога не предприемайте самолечение с пчелна отрова. Въпреки разностранното си въздействие върху организма, не забравяйте, че апитерапията не е панацея срещу всички заболявания и най- важното – има редица противопоказания Така например апитоксинът е противопоказан при болести на кръвта, на черния дроб, на бъбреците и задстомашната жлеза. Както и при сърдечна недостатъчност, диабет, тумор, инфекциозни заболявания и силно изтощение. И най-вече – при алергична реакция към пчелите.

Лекуване с ужилване на пчели

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Оценете статията
Оценка 2 от 9 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво лекува пчелната отрова?

  1. ванн каза:

    Аз имах непоносими болки в коленете.
    След като си взехме кошери, се ужилих сама по коленете, жал ми беше за пчеличките, но, ….но в интерес на истината и с коприва бодях коленете си.
    От какво ми мина незнам , но мисля и от двете неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.