ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Химикали в кремове и шампоани причиняват алергии и рак!

  • Добавките в козметичните продукти са най-различни и присъстват навсякъде

Малцина от нас са запоз­нати с опасните елементи, на които ежедневно подла­гаме тялото и организма си чрез козметиката, ко­ято използваме. Затова предлагаме представяне на основните съставки в про­дуктите и вредите, които причиняват на здравето ни. За съжаление обаче избягва­нето им е доста трудна за­дача, тъй като убедително са навлезли в производство­то на козметиката.

ПАРАБЕНИТЕ (Parabens) са силно токсични и предиз­викват увреждания в имун­ната система, алергични реакции, невротоксичност, заболявания, аномалии, имунотоксичност, ендокринни смущения, репродуктивна токсичност, дразнения на кожата, контактен дерматит, купероза и дори рак. Те проникват в човешката ДНК и предизвикват сперматозоидни нарушения и намаляване на тестостерона при подрастващите момчета, което увеличава риска за рак на тестисите, нарушения на простатата, тестикуларна атрофия или безплодие. Тези вещества могат да се предават от бременна жена на нейния плод, като така му влияят негативно още преди да се е родил. Наличието на парабени в майчиното мляко води до увреждане на имунната система на новороденото и различни смущения.

СИНТЕТИЧНИТЕ АРО­МАТИ (Fragrance) могат да бъдат над 200 токсични и канцерогенни вещества, като същевременно на етикета на продукта е написано и само „аромати“. Те са едни от основните алергени в света. Някои от проблемите, причинени от тези химикали, са главоболие, световъртеж, алергични обриви, хиперпигментация, кашлица, повръщане, дразне­не на кожата. Освен това са мощен невротоксин, т.е. са токсични за мозъка. Клинич­ните наблюдения доказват, че синтетичните аромати могат да повлияят на цен­тралната нервна система, като причинят депресия, хиперактивност и раздразнителност. Синтетичните аромати се свързват и с увреждания на плода при бременност, рак, мозъч­но увреждане, дихателни проблеми, хронични кожни проблеми.

МИНЕРАЛНИТЕ МАСЛА (Mineral Oil) са евтин втори­чен продукт от преработка­та на нефт, които причиня­ват редица инфекции. Пред­ставят се като средство за задържане на влагата в кожата, но в действител­ност образуват слой върху нея, който запушва порите и така възпрепятства про­никването на кислород в кожата. Пречи на кожата да се изчиства от токсини, провокира акнето и дру­ги кожни проблеми, забавя функционирането на кожата и развитието на клетките, което води до преждевре­менно състаряване. Може да съдържа и полициклични ароматни въглеводороди (РНА), които пък са причи­нител на рак.

ПЕТРОЛАТУМЪТ (Pet­rolatum) е популярен като вазелин, но в действи­телност е нефтен про­дукт, който е смес от въглеводороди. Може> да влезе в нежелана реакция с естествените овлажня­ващи механизми на кожа­та, което от своя страна да предизвика суха кожа и напукване. Освен това запушва порите и не поз­волява на кожата да диша и да се освобождава от токсините. Използва се в козметиката, защото е изключително евтин, но в същото време той може да предизвика оплаквания­та, които би трябвало да облекчава.

НАТРИЕВИЯТ ЛАУРИЛ СУЛФАТ (sodium lauryl sulfate) е синтетично вещество, производно на петролните продукти. Евтиният хими­кал е най-вредната съставка на продуктите за коса и кожа, но на практика е не­възможно да се предпазим от употребата на това вещество, тъй като се из­ползва при производството на 95% от шампоаните. Прониквайки в организма, се натрупва в тъканите на очите, главния мозък, черния дроб, като може да причини дори рак. По този начин зна­чително уврежда имунната система на кожата, причи­нява дразнене на кожата и очите, обриви, косопад, пърхот на скалпа, сухота на кожата, лющене, комедони и дори дерматити, както и редица алергични реакции. Ако се съдържа в шампоана, който ползвате ежедневно, това отслабва косъма и косата окапва.

ФТАЛАТИТЕ (Phthalates) са токсични химикали, кои­то служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дъл­го. Те потискат функцията на щитовидната жлеза, при­чиняват вродени дефекти, засягащи най-вече генитал­ното развитие на младите момчета, водят до намаля­ване на броя на спермато­зоидите при възрастните мъже, вродени уродства и трайни увреждания на по­ловата система на плода по време на бременността и след раждането на детето, разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или драстично да влошат вече съществуващ рак на гърдата, пикочно-полова- та система, черния дроб, лимфната и кръвоносната система и мозъка.

ПРОПИЛЕН ГЛИКОЛЪТ (Propylene Glycol) е продукт на химичен синтез, който е производен нефтопродукт от вида на сода каустик. Той е една от най-разпространените съставки в коз­метичните продукти. Дори използването му в малки дози причинява сериозни щети на целия организъм уврежда бъбреците и белите дробове, причинява аномалии и изменения в черния дроб предизвиква дразнене и дерматит на кожата, конюнк­тивит на очите, различни алергични реакции и спомага за образуването на акне. Силната му токсичност предизвиква ендокринни смущения и е изключително опасна за органите.

ФОРМАЛДЕХИДЪТ (Formaldehyde) е един от най-силните невротоксини и канцерогени, но въпреки това съединенията му продължават да се използват в масовите козметич­ни продукти. Употребата му причинява проблеми в развитието, контактен дерматит, нервни и ендо кринни смущения, алергии имунологични и редица други проблеми, включително рак. Той е доказан дразнител на кожата и лигавиците, като освен това е изключително опасен за бременните жени, тъй като води до генетични увреждания на плода.

ДИЕТАНОЛАМИНЪТ (Diethanolamine) и mpuemaноламинът (Triethanolamine)правят консистенцията на продуктите подобна на емулсия, могат да образу­ват пяна, както и да се из­ползват като емулгатори. Етаноламините имат раздразняващо действие, като предизвикват алергични реакции, проблеми с очите, сухота на кожата и коса­та, като могат да бъдат дори токсични за имунната система, ако се абсорби­рат от кожата при дълго използване. Те имат доказа­ни канцерогенни свойства, особено върху черния дроб и бъбреците Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати създа­ват канцерогени или канце­рогенни съединения, които способстват за формира­нето на ракопричиняващи нитрозамини. Освен това са неразградими и замърсявят околната среда.

ТРИКЛОЗАНЪТ (Triclosan) е широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се из­ползва в много козметични продукти. Употребата му отслабва имунната систе­ма и се нарушава деликатният баланс на флората в чер­вата. Може да допринесе за създаването на щамове на бактерии, които са резис­тентни към антибиотици. Влияе пагубно на ендокрин­ната система, по-точно на щитовидната жлеза. Ако се съедини с хлора, възможно е образуването на хлороформ, който е канцероген.

 

10-те най-опасни за здравето съставки в козметиката:

 

Историята на козметиката (The Story of Cosmetics 2010)

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Химикали в кремове и шампоани причиняват алергии и рак!

  1. фифи каза:

    Пропиленгликолът се използва масово в хранителната промишленост, например за безалкохолни напитки. Щом го пием едва ли е толкова вреден и опасен. А тук става дума за мазане върху кожата. Да не би да имате предвид Етиленгликол или антифриз, който е силна отрова? Пропиленгликолът е роднина на глицерина – разликата е само 1 хидроксилна група по-малко.
    Додецилсулфатът и Додецилбензолсулфоновата киселина отдавна се използват като отлични перилни препарати. Спомнете си Веро! Те силно изсушават кожата. С диетаноламин правехме корекция на рН, вместо с натриева основа. Парабените до неотдавна ги слагаха в инжекционни разтвори като консерванти, напр. при инсулин. Фталатите са канцерогенни. Пречат на правилното прочитане на генетичната информация, тъй като се интеркалират между базите на ДНК. Всички пластмасови бутилки за напитки се правят от полиетилентерефталат (ПЕТ). Правете си изводи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *