Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предсърдното мъждене – още една от епидемиите на 21-ви век!

  • Предсърдното мъждене повишава риска от инсулт пет пъти. 75 на сто от пациентите в нашата страна са изложени на риск от мозъчен удар

Предсърдното мъждене, известно още като мъж­дукаща аритмия, е една от формите на нарушение на сърдечните съкращения) при която се появява учестено не­ритмично сърцебиене, усещане за чести тласъци и „клокочене, кипене“ в гърдите, задух и бол­ки в областта на сърцето. При мъждукащата аритмия кръвта застоява в предсърдията, което води до нейното сгъстяване. А това на свой ред – до образуване на тромби. Под въздействието на кръвта, преминаваща през сърцето, тромбът се откъсва и по сърдечносъдовата система достига мозъка. В резултат на това част от мозъчната тъкан се лишава, от кислород, което предизвиква инсулт. По същия, начин се стига до тромбоем- болия.

Специалистите от цял свят, както и тези от нашата страна, отбеляз­ват все по-нарастващия брой на страдащите от предсърдно мъждене. Ста­тистиката е плашеща: 5,5 милиона са болните в световен мащаб, като 3 милиона от тях стават жертва на мозъчен удар. Само за Европа те са око­ло 4,5 милиона, а в малка България – около 230 000. Това стана ясно по време на симпозиум, провел се в Правец преди две седмици с участието на български и международни специалисти в областта на предсърд­ното мъждене. Симпози­умът беше на тема „Нова ера в антикоагулацията в България“, защото бяха представени и новостите около вече утвърдената революционна терапия за профилактика на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене.

Един от лекторите на форума, доц. Елина Трен­дафилова – началник на Отделението по спешна кардиология към Клиника­та по кардиология в Наци­оналната кардиологична болница, определя предсърд­ното мъждене като една от трите епидемии на XXI век, наред със сърдечната недостатьчност и диабета. Доц. Трендафилова посочва тревожните цифри за наша­та страна, като набляга на това, че около 50 на сто от пациентите с предсърдно мъждене са с висок риск от инсулт и се нуждаят от постоянна антикоагулантна терапия, но не я получават. Половината от тези пък, които получават такава терапия, не са до­зирани адекватно и също са застрашени от коварното заболяване мозъчен удар. В крайна сметка излиза, че 75 на сто от болните с пред­сърдно мъждене в нашата страна са изложени на риск от инсулт. Всички тези тревожни показатели на­лагат търсене на нови те­рапевтични възможности. Добрата новина е, че вече съществуват нови орал­ни антикоагуланти, което дава основание на специа­листите да се надяват на една наистина по-адекватна и ефективна терапия на ко­варното заболяване.

Според проф. Георге-Андрей Данг специален гост-лектор на симпозиума, предсърдното мъждене е епидемия, чиито случаи зачестяват поради множе­ството рискови фактори и застаряването на населението. По думите му новата терапия дава изключително добри резултати.

Още за сърдечно-съдовата система…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Предсърдното мъждене – още една от епидемиите на 21-ви век!

  1. Ренета каза:

    Кои са най_новите лекарства за предсърдно мъждене еликвис трябва ли да се замени с по добро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *