Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чист ли е въздухът в дома ти?

Химически вещества, акари, косми от котки и кучета и какво ли още не има из въздуха вкъщи. Как да сме сигурни, че когато го вдишваме, не вредим на здравето си?

Вече има начини да тества­ме домашната атмосфера с различни уреди за измерване на състава и качеството й. Това позволява да преценим реал­ните рискове, на които сме изложени. Обичайните мерки за оздравяване на въздуха в дома ни се състоят в редовно проветряване, премахване да влагата, системна проверка на доброто функциониране на вентилацията.

Избягвайте да простирате прането вкъщи, не оставяйте мотора  на колата да работи дълго време, ако гаражът ви е в непосредствена близост. Ако има повреда във водоснаб­дяването и канализацията, не се бавете с поправката, за да не се появи мухъл, който е много упорит. Замърсяването на въздуха за хора­та с алергии и респираторни заболявания може да на­вреди на всеки от нас, особено на децата.

Алергени

Мухълът се появява на влажни и топли места. Някои от тях отделят спори, които са силно алергенни. Космите на кучетата и котките се задържат в домашния прах и полепват по дрехите. Те се разполагат за дълго време в атмосферата, дори когато животното го няма. Акарите също водят до появата на алергии. Те се разполагат в завивките на леглото, плюшените играчки и мокетите.

Около 36%, от европейците, родени след 1580 година, са алергични. Наличието на мно­гобройни алергени в домаш­ния въздух увеличава при тях риска от развитие на астма.

Какво може да се направи?

  • Всеки ден помещения­та трябва да се прове­тряват два пъти по 15 минути
  • Температурата не бива да надвишава 19 градуса.
  • Почиствайте с белина повърхностите, засегна­ти от мухъла.

Космите на кучетата и котките се задържат за дълго в домашния прах и по тъканите.

Химически замърсители

Най-често срещаният хи­мически замърсител в дома е формалдехидът. Този газ присъства в цигарения дим, но освен това в лепилата, боите и лаковете. Дървените плоскости също излъчват значителни количества от него. Друга опасност се крие в летливите вещества, отделяни от дезодорантите, ароматизаторите за интериора и домакинските продукти. Формалдехидът дразни ли­гавицата на очите и бронхи­те. Той е канцерогенен, но в концентрация, която много рядко се среща в домовете. Неговото съдържание в домашния въздух влошава симптомите при хората с  алергии и астма. Летливите вещества също дразнят чувствителните бронхи.

Какво може да се направи?

  • След като премахне­те амбалажа на някоя нова мебел, оставете я в помещение, което не ползвате, на отворен прозорец за няколко дни.
  • Почиствайте праха вкъщи с влажен парцал.
  • По-добре използвайте бои на водна основа.

Преди да предприемете ремонт, проверете какВо е съдържанието на формалдехид и летливи органични вещества в боите и лаковете, които смятате да използвате.

Радон

Той е радиоактивен газ, който се появява при раз­падането на урана, нами­ращ се в почвата. Радонът може да се съхрани за дълго в затворели поме­щения. Количеството му се измерва със специални уреди.

Той е толкова отговорен за рака на белия дроб, колкото и тютюнопушенето.

Какво може да се направи?

  • Всекидневното прове­тряване намалява чувст­вително концентрацията на радон в домашната атмосфера.
  • Той се събира главно в ни­ските части на жилището и трябва да сме особено бдителни, ако има пролуки в пода и други неизолирани кухини. Най-добре е те да бъдат запълнени.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Живот без токсини – СМЕНИ СИ ЧАРШАФИТЕ! И ОЩЕ 7 ЛЕСНИ РЕШЕНИЯ

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *