Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това моят глас ли е?

Дрезгави нотки, ниски тонове и хриптящи звуци – понякога гласът ни е неузнаваем. Причината е възпаление на ларинкса, наречено ларингит. Как се стига до него?

Засегнати гласни струни

Всеки от нас има две гласни струни разположени в ларинкса. Техните вибрации създават звука. Ако една от двете струни е наранена гласът изчезва. Заглъхването на гласа е често срещано през зимата и се дължи на възпаление на ларинкса. Тогава гласните струни вибрират недостатъчно или никак.

Какво е ларинксът?

Ларинксът е орган, разположен пред храно­провода, изграден от хрущяли, подвижно свързани помежду си посредством връзки и съединителнотъканни мембрани. Между тези хрущяли са опънати гласните връзки. От тяхната дължина и опънатост се определя височината на човешкия глас. Звукът се формира в процеса на издиш­ване, като звуковите характеристики са в резултат на общите резониращи свойства на гласни връзки, устна и носна кухина. Ларинксът преминава в трахея – хрущялна „тръба“, която свързва ларинкса с белите дробове и пренася въздух при вдишване и издишване.

Силна кашлица

При настинка и хрема често се появява кашлица и гласните струни се удрят една в друга. Ако кашлицата продължи дълго, те могат да се подуят и да започнат да произвеждат променен звук.

Много песни и крясъци

При прекалено интензивана употреба на гласните струни –  продължително пеене или силно говорене например, те могат да станат жертва на възпалителен процес. Често това се случва след концерт или мач на стадион с много-викане или пък след разговор в шумна дискотека. Гласните струни не успяват да вибрират, звукът, който издават, е силно променен и слаб, понякога гласът напълно изчезва.

Опасно ли е?

Затихването или изчезването на гласа е незна­чителен проблем, който изчезва от само себе си за 24 часа или най-много за няколко дни. Ако все пак гласът не се завърне до седмица, трябва да се консултирате със специалист уши-нос-гърло. Същото се препоръчва, когато гласът е само на два тона или се появят и болки в ушите. Положението може да е сериозно, ако заедно със загубата на глас се появят респираторни затруд­нения. Веднага трябва да се потърси лекарска помощ, особено ако става дума за дете – при децата ларинксът не е съвсем добре развит, за да издържи на възпалението. Рискът е в това, че може да се е получило възпаление на епиглотиса (който закрива входа на ларинкса по време на преглъщане с цел да не попаднат хранителни материи в трахеята и белите дробове) – това е рядко срещан, но много опасен проблем.

Как да си върнем гласа?

  • Оставете гласните струни да си починат – това е задължително! Дори избягвайте да шепнете, защото влизащият в устата въздух може да усложни положението, особено ако е студен.
  • Правете гаргара с хладка подсолена вода.
  • Правете инхалации с евкалипт или ма­щерка.
  • Повишете влагата в помещението.
  • Можете да взимате противовъзпалителни лекарства.

Можем ли да се предпазим?

► Когато сте навън, винаги дишайте през носа – по този начин вдишаният въздух се затопля и филтрира, докато премине през носа, което намалява риска от възпаление.

► Ако сте предвидили да пеете или държите речи, в деня преди това избягвайте млечните продукти, които водят до удебеляване на гласните струни.

► Дъвчете суров джинджифил и пийте ли­монова вода, но не студена, а със стайна тем­пература.

Дрезгав глас при събуждане

Сутрин гласните струни са отпуснати, а могат да бъдат и подпухнали поради хъркане или нощно дишане през устата. Ако сте хремави, те се покриват със секрет от носа, който през нощта се стича към гърлото. В резултат на тези обстоятелства на събуждане гласът е дрезгав и глух. Нужно е малко време, преди гласните струни да се прочистят чрез няколко вибрации и да заработят нормално.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Каква е разликата между фарингита и ларингита?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *