ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези подправки лекуват

Не само лекарствата и билките пома­гат при болест. В някои случай чудесна работа могат да свършат и подправ­ките от кухнята. Помогнете си с тях бързо и лесно.

Анасон

Маслото от плода на анасона действа отпускащо на мускулатурата при по­дут корем и запек. Освен това помага за отхрачване при инфекции на горните дихателни пътища.

Рецепта: ½ лъжичка из­сушени и счукани пло­дове от анасон се заливат с една чаша вряща вода, запарват се за 10 мину­ти. Прецежда се и се пие бавно. При оплаквания в храносмилането се пият по 4 чаши дневно, при на­стинка – сутрин и вечер по една чаша.

Джинджифил

В индийската медицина това е най-използваната билка. В корена се съдър­жат горчиви вещества и етерични масла – тази смес помага предимно при на­стинка.

Рецепта: Отрязвате 3 тън­ки резенчета джинджифил, заливате ги с 0,5 л вода и ва­рите 10 минути. Прецеждате, сипвате в термос и го изпивате през деня. Действа антибактериално и спира кашлицата.

Кардамон

Малките му семенца активират сърдечната дейност и кръвообраще­нието. Чаят от кардамон действа добре на стомаха и червата.

Рецепта: 1 пълна лъжич­ка счукани семена от кар­дамон се заливат със 150 мл вряща вода, запарват се за 10 минути, прецеждат се и се пият на малки глът­ки. Можете да добавите кардамон и в кафето си.

Кориандър

Използва се предимно при оплаквания от стомашно чревния тракт.

Рецепта: 1 лъжица семена от кориандър се счукват в хаванче, заливат се с половин литър вада, кипват се и след това се варят на тих огън 15 минути. Отварата се прецежда и веднага се пие.

Мускатова (индийско) орехче

Използва се като билка в Азия. Помага при силни болки, при ревматизъм и мускулни болки. Активира продукцията на жлъчката и така помага на храно­смилането. Благодарение на аромата си етеричните масла успокояват нервите и подобряват настроението. Можете да слагате настър­гано мускатово орехче в чая си или в храната си. Но внимавайте-то е наркотик! Едно цяло орехче: може да предизвика виене на свят и халюцинации. Използвайте го много пестеливо.

Карамфил

Етеричните му масла ус­покояват болки и дезинфектират. При зъбобол сдъвчете едно карамфилче. Помага и при проблеми със стомаха и червата.

Рецепта: 10 карамфилчета се заливат с половин литър гореща вода, запарват се за 10 минути и се прецеждат. Ако чаят не ви хареса, доба­вете по две карамфилчета в този, който харесвате и консумирате.

Бахар

Използван е като лекарство още от ацтеките в Южна Аме­рика. Помага при подуване, болки и нервност. Неутра­лизира бактерии и бацили. Помага при ревматизъм и болки в ставите.

Рецепта: Счукват се ня­колко зрънца бахар и се ва­рят 5 минути. Прецеждат се, слагат се в кърпичка и се поставят на болното място за 15 минути.

Ванилия

Ванилинът убива баци­лите, ароматът му пре­дизвиква отделяне на хормоните на щастието. Прилага се при темпера­тура и за подсилване на имунната система.

Рецепта: Остържете по­върхността на една шу­шулка ванилия, добавете към 5-6 лъжички черен чай и залейте с един ли­тър гореща вода. Запарете за 5 минути, прецедете и пийте колкото можете по-горещо. Ако искате, може да добавите мед за подслаждане.

Шафран

Това е най-скъпата под­правка на света, но е много полезна за здравето. Съ­държа шафранал и пикрокроцин, които убиват бактериите. Помагай при лека сърдечна слабост.

Рецепта: Затоплете една чаша мляко, сложете на върха на ножа шафран, бър­кайте постоянно и варете две минути. Пийте топло.

Канела

Етеричните масла на канелата действат антибактериално, противовъзпали­телно и отпускат гладката мускулатура. Дъбилните й вещества понижават кръвната захар и помагат при диабет тип две.

Рецепта: 1 лъжичка счу­кана канела се залива с 250 мл гореща вода, запарва се за 10 минути, прецежда се и се пие гореща. Идеално е да изпивате по една чаша след всяко хранене.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Подправките могат да бъдат лекарство, но и…отрова!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *