ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пречки при храносмилането?

Ето какво съветват лекарите

За всяко храносмилателно неразположение има медицинско решение. Най-важното е да сме добре информирани и да потърсим навреме помощта на специалист.

Има ли нови средства срещу рефлукса?

Най-новото е магнитна клапа, състояща се от две пластинки с големина 1 квадратен сантиме­тър, които се поставят една сре­щу друга по ендоскопски път в лигавицата на долната част на хранопровода. Те създават натиск, който едновременно пречи на рефлукса и улеснява отварянето на стомаха по време на хранене. Засега се провеждат успешни опити с животни, така че ще трябва да се изчака още, за да станат клапите приложими при човека.

Как трябва да се храним, за да не се подува коремът?

Образуването на газове е физиологичен фено­мен, свързан с продукцията на чревните бактерии. В чер­вата те отделят водород, азот, кислород и метан. Намалете консумацията на плодове и зеленчуци, ако имате склон­ност към подуване на стомаха. Тези храни съдържат много фибри, особено когато са в су­рово състояние. Избягвайте по-специално зеления фасул, целината, зелето, морковите и лука, както и бананите, сли­вите и кайсиите. Често обви­няваните карфиол, броколи и аспержи всъщност не водят до голямо производство на газове в червата.

Кое е най-доброто средство против запек?

Това често оплакване невинаги е свързано с медицински причини. За истински запек може да се говори, ако ходе­нето по голяма нужда става по-рядко от три пъти сед­мично и е свързано е болки и трудности. При хроничен проблем трябва да се направят изследвания за.тумор на дебе­лото черво или колит, но също така за диабет, хипофункция на щитовидната жлеза или бъбречна недостатъчност. По – някога постоянният запек е следствие от мозъчен инци­дент или съпътства болестта на Паркинсон. След изследва­нията трябва да се пристъпи към лечение. Най-вредно е да се нахвърлите безразборно на лаксативите, които пре­дизвикват понякога опасни биологични смущения.

Първата мярка е регулиране на храненето – закуска, обяд и вечеря в едни и същи ча­сове, постепенно включване на повече фибри в менюто. Следва прецизен подбор на лаксативи, най-подходящи от които са осмотичните, за­щото привличат вода в чер­вата. След това евентуално се прилагат слабителни под формата на свещички. Ако нищо не помага, съществуват и хирургични методи.

Защо се стига дo разширени кръвоносни съдове на хранопровода?

Както разширените вени по краката, така и разширените кръвоносни съдове в долната част на хранопровода могат да представляват проблем. Големият риск е спукването на някой от тях, което може да доведе до сериозен кръ­воизлив. До това се стига при повишено налягане на кръвния поток върху стените на съдовете, които пренасят кръвта от стомаха към чер­ния дроб. Хипертонията в тази система предизвиква обръщане на кръвопотока, идващ от хранопровода и от жлъчката, и разширяването на вените.

Възможно е причините да се крият в цироза на черния дроб или да са следствие от тумори в черния дроб и пан­креаса. Затова е необходимо да се направят изследвания и да се предприемат мерки в съответствие с поставената диагноза. Понякога най-подходящият метод е редовното склерозиране на разширените кръвоносни съдове.

Опасен ли е гастроентеритът?

Това заболяване, което често е епидемично, се изразява във възпалителен процес, причинен обикновено от за­мърсена вода, консумирана директно или употребявана за готвене и миене на храни­телните продукти. Болестта преминава за три-четири дни, но има и други форми на гастроентерит, които са много по-опасни. Салмоне­лозата например се развива от зле съхранени или недоопечени меса или недоста­тъчно охладени сладкарски кремове.

Вирусният гастроенте­рит може да се предава като грип. Неговите симптоми са гадене, пов­ръщане, разстройство. Превенцията се състои в спазване на хранителна хигиена – консумация на пресни храни след добра термична обработка. При съмнение за чисто­тата на питейната вода трябва да се предпочита бутилираната и да се избягват сладоледите, ако преценяваме условията за съхранението им като недостатъчно добри.

Лечението се състои главно в усилено хидратиране на организма и специален хра­нителен режим, особено при децата. Понякога се налага приемът на антисептични ле­карства за червата, но с тях не бива да се прекалява, защото диарията е естествена защита на организма, която позво­лява най-бързо да се елими­нират голям брой микроби. При кърмачетата загубата на повече от 10% от теглото им е признак за опасност, който изисква хоспитализация.

За какво служи панкреасът?

Той представлява жлеза с двойна функция – храно­смилателна и хормонална. В него се образуват храносми­лателните ензими амилаза и липаза, които отиват ди­ректно в червата посредством панкреатичния сок (всеки ден той се отделя в количество от около литър и половина). Малка част от панкреаса про­извежда инсулин, който се ос­вобождава в кръвта, откъдето се разпространява в цялото тяло. Ролята на инсулина е да намали нивото на захар в кръвта чрез сложни механи­зми. Ако въпросната част на панкреаса е увредена, може да се развие инсулинозависим тип диабет. Този важен ор­ган произвежда и други хор­мони, като глюкагона, който пък води до повишаване на кръвната гликемия.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Лечение на язва

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *