ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как най-бързо се лекува пародонтитът?

  • Причина за заболяването са бактерии, които възпаляват венците:

Здравейте, от години страдам от кръвотечение от венците. Преди 2-3 години стоматоложката ми изписа лечение с родожил, след което ми изчисти зъбния камък. Това наистина помогна, но за съжаление само – временно. Друг проблем е, че поради склонност към гъбични инфекции ми е силно противопоказано да пия антибиотик, какъвто е родожилът. Бихте ли ми препоръчали някакъв друг лекарствен или билков продукт, който бих могла да използваща лечение и профи­лактика на кръвотечението от венците?

Евгения Щерева – Стара Загора

Пародонтитът е хронично заболяване, което засяга поддържащия зъбите апарат, венците и костта около зъбите. Важно е всеки пациент добре да познава причините за възникването, фак­торите, които правят лечението толкова трудно, да знае какво да направи, за да предотврати развитието му още преди то да е прогресирало. Причинителите на пародонтита са бактерии, които първо възпаляват венците и причиняват гингивит. Именно оттам започва заболяването и там е най-добре то да се отстрани.

Основният симптом, с който се характеризира заболяването, е кървенето на зъбите, болка липсва. Други не толкова очевидни симптоми ca подуване на венеца, зачервяване в различна степен и др. Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването прогресира, като засяга костта, която държи зъбите, и постепенно се оголва. Образуват се дълбоки джобове, които стават инкубатор на инфекцията. С времето това състаяние се задълбочава, бавно, безболезнено, но сигурно. Една често допускана грешка е изписването на антибиотик (най-често родожил) още в началото на лечението. Често това е единственото, което се прави за справяне със състоянието.

Този подход дава съв­сем краткотраен клини­чен резултат, като маскира клиничната картина за определено време и пациентът си мисли, че всичко е отминало. Уви, след известно време не­щата се връщат в начал­ното положение.

Истината е, че анти­биотик е необходим само случаите, които не се повлияват от основното лечение,  а то включва:

  • Почистване на зъб­ния камък и плаката
  • Отстраняване на грешките при ежеднев­ните грижи за хигиена­та

След като се установи, че пациентът по­чиства добре зъбите си вкъщи, се прави измер­ване на дълбочината на джобовете. Тези, които са по-дълбоки от 3 мм, подлежат на кюртаж, който цели да премахне инфектираната тъкан и да възстанови нормал­ната дълбочина на джоба до 3 мм.

От голямо значение за крайния резултат е добрата мотивация на пациент.

Факторите, които затрудняват лечението, са:

  • Тютюнопушене.
  • Придружаващи за­болявания, който нама­ляват имунитета, като диабет, СПИН и др.
  • Недобре изработе­ни пломби, коронки и мо­стове. Те задължително трябва да се подменят по време на лечението.

Пародонтитът е за­боляване, което трудно се лекува, основно защо­то протича бавно, без­болезнено и пациентите търсят помощ, когато е вече в напреднала фаза. Ако имате някой от гореописаните  симптоми, не отлагайте ле­чението, а потърсете квалифицирана помощ от зъболекар.

Парадонтит:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *