ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да се съобразяваме ли с хранителните вкусове на децата?

Вашето дете се цупи пред чинията, която му поднасяте, и не иска да отвори уста? Да, добре е малките да опитат от всичко, но това не е задължите­лен принцип.

Родителите са непрестанно под натиска на лекарите и медиите, според които детето трябва да яде всичко и най- вече плодове и зеленчуци – по 5 на ден.

Разбира се, че трябва да спаз­ваме хранителни правила, до­казали ползата си за правил­ното развитие и здравето на детето. Но най-важното е то да се храни разнообразно и ба­лансирано, което е възможно и без да опитва от всичко.

Вкусът е генетично програмиран

Както възрастните, така и децата имат вкусови пред­почитания. У всеки човек е вродено да обича сладкото и да не харесва горчивото. Извън тази обща черта, из­следователите са установи­ли, че хората се различават по хранителните си вкусове. Сред децата има такива, които са родени с предпочитание към тестените храни, пилето, киселото мляко и подобни неутрални храни, докато дру­ги имат силно влечение към подправките и силните арома­ти. Във втората група са тези, които ядат всичко. Въпреки че повечето деца са между двете крайности, добре е родители­те да отчитат индивидуалните им предпочитания. Личностното развитие на де­тето определя отношението му към храната на различни възрастови етапи. Между 1 и 2 годинки то обича да казва „не“ на всичко, включително и на храната. До 6-годишна възраст подхожда много из­бирателно и едва след това се „отваря“ за новите вкусови усещания.

Конфликтът между децата, които не искат да ядат зелен­чуци, и родителите, които не отстъпват, може да се окаже изтощителен и напразен. Нещо повече, като настоя­ваме непременно да изядат зеления фасул, ние създаваме у тях не само враждебност към тази храна, но и психическа съпротива.

Принудата блоки­ра поведението на детето

Трябва да осъзнаем, че всяко ново нещо, изникнало пред нашето дете, го поставя в за­труднение. То има нужда да свикне с определена храна, е нейния вкус, мирис, консистенция. Оставете го да я от­крие в своя собствен ритъм. Що се отнася до зеленчуците и плодовете, по един на ден е напълно достатъчно количе­ство за малкото дете. Разноо­бразявайте храната, доколкото това е възможно, й разчитай­те на времето, защото детето постепенно ще иска да прави всичко като вас. Не преска­чайте етапите на естествения му интерес към хранителните продукти – от биберона с мля­ко до едро нарязаните плодове и от пръстите до лъжичката. За да свикне с храната, детето има нужда да я усети с пръсти, език и зъби, да намери в това забавление и удоволствие.

Разнообразието идва постепенно

Изследователи са наблюдавали при маймуните, че малкото никога не хапва от храната преди да види, че и майка му яде от нея. При човека също има подобно имитиране, така че много е важно в семейството да се консумират различни продукти.

На детето трябва да бъдат предложени плодове и зеленчуци във всички възможни форми, докато се разбере какво най-много му харесва.

3 идеи за по-лесно приемане на зеленчуците.

  • Комбинирайте ги с настъргани картофи, добавете едно разбито яйце и изсипете сместа в тиган с малко мазнина. Получената зеленчуко­ва палачинка е много вкусна.
  • Нарежете ги на парчен­ца, залейте ги с малко сметана и настържете отгоре кашкавал. Запе­чете ги във фурната.
  • Направете пюре от картофи, моркови, броколи и малко сметана.

 

сп. „Здравен журнал”

 

 

Вече има и 5-годишни българчета с анорексия!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *