Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Суперхрани – съществуват ли наистина? – 2

Вярвате ли в супергероите, които спасяват света от чудовища? А в суперпродуктите, които защитават от старост, рак и напълняване? Някои учени ни уверяват: да, те съществуват. Така ли е наистина?

част 1

Черен ориз

Всъщност не става дума за ориз, а за семената на влаголюбиво растение от съв­сем друго семейство. И макар че расте в Северна Америка, черният ориз навлезе у нас едновременно с манията по азиатската кухня.

Смята се, че черният ориз е по-полезен от белия главно заради наличието на антоциани. Той съдържа малко монозахариди, но за сметка на това достатъчно полизахариди, които нормализират нивото на инсулин в кръвта и засищат за дълго. Съдържа ценни фибри, витамин Е и други съставки, които защи­тават организма от болести на сърдечносъдовата система и от рак на червата. На па­зара вече се предлага цяла линия продукти на основата на черен ориз: корнфлейкс, напитки, бисквити…

Но! Безспорно черният ориз е по-полезен от белия. Ала няма никакви изследвания, които убедително да доказват превъзходството на черния ориз над непочистения от обвивката ориз, наричан кафяв. Някои учени смятат, че кафявият е по-полезен от черния.

Зелен чай

Той също се превърна в мода с навлизането на източната кухня в Евро­па. Почти всяка диета за отслабване или прочиства­не на организма препоръчва консумацията на зелен чай. Съдържа антиоксидантите катехини, които притежават цял букет от полезни свойства: профилактика на рака и инфаркта, защита от стареене и радиация, помагат за намаляване на теглото. Има данни, че зеленият чай се спра­вя със супервирусите, с които не се справят специализираните препарати. Нормализира работата на нервната система.

Но! Има данни, че полифенолите на зеления чай в някои случаи могат да нарушат работата на черния дроб и бъбреците. А заради пови­шеното съдържание на кофеин, чаят (както и кафето) пречи на усвояването на калция. Така че диетолозите препоръчват да се пият не повече от 2-3 чаши дневно. Най-нови изслед­вания показват, че черният чай е не по-малко полезен от зеления. Затова, ако харесвате повече черния чай, не губите нищо.

Бадем

Още една медийна звезда. Най-честите теми на обсъждане са „Как отслабнах чрез бадемова диета“ или „Бадемите ми помогна­ха да се откажа от лекарствата“. Бадемите днес са популярни като средство за бързо отслабване. Спо­ред американски изследователи порция бадеми повишава нивото на холецистокинин, хормонът, кой­то определя чувството ни за ситост. Опитите са установили, че бадеми­те възпрепятстват развитието на болестта на Алцхаймер. Предполага се (но още се изследва), че бадемите понижават нивото на холестерола не по-лошо от специализираните препарати (статини).

Но! Не се препоръчва отслабване с бадеми – те са доста мазни, колкото и да са полезни. Замяната на пред­писаните от лекар статини с бадеми също не се препоръчва – няма кли­нични изследвания, които да доказ­ват еквивалентност на действието на лекарствата и бадемите.

Кафе

Още един продукт, който десетилетия имаше спорен имидж, а през последните години беше напълно „оп­равдан“.

В кафето има няколко стотин биологично активни вещества. То защитава от цироза и подагра, подсилва дейст­вието на някои антибиоти­ци, понижава риска от рак на пикочния мехур, помага при кашлица и депресия. Съ­държа голямо количество хлорогенова киселина – антиоксидант, който намалява риска от развитие на диабет и Алцхаймер.

Но! Не си струва да пиете по – вече от 2-3 чашки на ден. В прекалени количества кафето обезводнява, свива кръво­носните съдове, предизвик­ва тахикардия, главоболие й усещане за умора, пречи на усвояването на калция и желязото.

Внимание!

Няма съмненмейе всички изброени продукти са полезни, но това съвсем не означава, че за здраве и отлично самочу ветви е са нужни единствено те. Чаша боровинки или лъжица сушено годжи няма да направят чудо, ако през останалото време се храните предимно със сандвичи и консерви. Най-сигурно е да се ориентирате не към от­делни продукти, а към здравословен подход при храненето като цяло. А това означава, че в менюто ви трябва да има:

  • дневно 5 вида плодове и зеленчуци с раз­личен цвят – всички растителни питмеити имат свои уникални полезни свойства
  • нискомаслено кисело мляко
  • органично месо – и не само пуешко, а и телешко,  говеждо, овнешко
  • морска риба (желателно е да живяла в естествени условия, а не в рибарник) • пълнозърнест хляб.

На фона на такова меню суперпродуктите наистина ще ви разкрият най-добрите си качества.

3 неподозирани героя, които до скоро смятахме за вредни.

Пуканки

Мазни са и в голямата кутия, с която влизаме в киносалона, има почти 2000 ккал (това е дневната норма!). Но британски учени наскоро обявиха, че като пълнозърнест продукт, който съдържа много целу­лоза, пуканките могат да се приемат за суперполезни – не по-малко от макароните от твърди сортове пшеница. Все пак англичаните съвет­ват пуканките да се правят в домашни условия, за да се контролира количеството сол и мазнина.

Свински пръжки

Оказва се, че това популярно мезе съдържа много вещества, – които укрепват костите и ставите. По-голяма част от мазнините в пръжките са ненаситени, казват британски изследователи.

Фъстъчено масло

Американски учени непрекъс­нато откриват в него полезни .качества. Сега това масло се препоръчва като продукт, който подобрява работата на сърцето и – внимание! – помага при отслабване. Няма сери­озни потвърждения за това, че фъстъченото масло помага да отслабнем, но някои вече го наричат суперпродукт.

 

„Фешън“ храните – Наистина ли са чудодейни?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *